Regne Unit

May activa el Brexit i Brussel·les garanteix una sortida ordenada

“No hi ha marxa enrere”, afirma la ‘premier’ després que el seu ambaixador a la UE lliurés a Donald Tusk la carta de notificació per deixar l’ens comunitari

May activa el Brexit i Brussel·les garanteix una sortida ordenadaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va notificar ahir a la UE la sortida del Regne Unit del club comunitari mitjançant una carta lliurada al president del Consell Europeu, Donald Tusk.

“Aquest és un moment històric que no té marxa enrere”, va afirmar May davant la Cambra dels Comuns poc després que l’ambaixador britànic a Brussel·les, Tim Barrow, lliurés a Tusk el document de sis pàgines que inicia el divorci entre uns socis units des que el Regne Unit es va sumar el 1973 a la CEE. May va subratllar que la invocació de l’article 50 del Tractat de la UE per iniciar la ruptura respon a la “voluntat democràtica” expressada pel poble britànic en el referèndum del 23 de juny.

En els dos anys de negociacions que s’obren ara, May va prometre defensar “al més aviat possible” els drets dels comunitaris que viuen al Regne Unit, i va ressaltar l’interès britànic per veure una UE que “prosperi” i “tingui èxit”. El país, va puntualitzar, inicia un “viatge transcendental”, en el qual necessitarà la “unitat” de totes les seves regions, en un moment en què el govern autònom d’Escòcia ha manifestat la intenció de convocar un nou referèndum independentista i té la idea d’ingressar després a la UE.

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va dir que no aconseguir un acord amb Brussel·les seria “un fracàs nacional de proporcions històriques” i l’eurodiputat de l’euròfob Partit per la Independència Nigel Farage va dir que el Brexit no és un “incident aïllat”, i que li agradaria “veure com es trenca” la UE.

Brussel·les rep amb “tristesa” la carta que engega el Brexit, segons Tusk, qui també va subratllar que el Regne Unit segueix subjecte a les lleis comunitàries fins a la desconnexió total el 2019. “No hi ha cap raó per pretendre que és un dia feliç aquí o a Londres”, va indicar i va afegir que el prioritari ara és “minimitzar la incertesa causada per la decisió de Regne Unit als nostres ciutadans, empreses i estats membres”.

S’espera que, probablement demà, Tusk faci públic un esborrany de “directrius negociadores”, que tindran en compte el contingut i les intencions expressades en la carta britànica i que en les setmanes posteriors es debati en diferents àmbits. El 29 d’abril, en una cimera extraordinària, els líders dels 27 adoptaran les directrius que fixaran els principis bàsics de les negociacions.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va garantir que el seu govern “treballarà perquè la sortida tingui la menor repercussió possible sobre la quantitat de ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit”. Al mateix temps, la mandatària va desestimar la demanda britànica de negociar de forma paral·lela la sortida del Regne Unit de la UE i el nou acord. “Cal aclarir en les negociacions com desfem els lligams, i només quan aquesta qüestió estigui aclarida podrem parlar de la nostra relació futura”.

tracking