Espanya

Rajoy anuncia la inversió de 4.200 milions a Catalunya fins al 2020

Rajoy anuncia la inversió de 4.200 milions a Catalunya fins al 2020EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir que l’Estat invertirà 4.200 milions d’euros en infraestructures a Catalunya fins al 2020, bona part dels quals a Rodalies, i va demanar “ajuda” als empresaris catalans per “guanyar la batalla de la moderació”.

Rajoy, que diumenge passat va assistir a la designació de Xavier García Albiol com a president del PP català, va tornar ahir a Barcelona per presentar davant prop de 500 empresaris aquest paquet d’inversions en matèria d’infraestructures a Catalunya per a l’actual mandat. La xarxa de Rodalies absorbirà una porció important d’aquesta inversió, amb 1.882 milions d’euros fins al 2020 i 2.000 milions més fins al 2025.

L’altra gran aposta del govern en matèria d’infraestructures fer­roviàries serà el corredor Mediter­rani, una “obra vertebradora” que permetrà connectar els principals nusos logístics, centres de producció, ports i aeroports del Mediterrani. Així, Rajoy va avançar que els trams catalans d’aquesta via poden estar acabats la primavera del 2020.

Les inversions de l’executiu també es destinaran a aeroports, amb una inversió total de 240 milions en el mateix període, i a car­reteres, amb 850 milions més, per a l’ampliació i millora de vies com l’N-240 o l’N-II, mentre que a ports es dedicaran prop de 590 milions. Rajoy va garantir que aquest pla d’inversions serà “realista, viable i verificable en totes les etapes”, i va estendre la mà a la col·laboració amb altres administracions per a la seva execució.

Les principals associacions empresarials de Catalunya, com la Cambra de Comerç i les patronals Foment i Pimec, van veure bé el pla d’inversions, però no van amagar la seva incredulitat, i van urgir a executar-les en el termini previst. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que va participar en l’acte, va assenyalar que el govern “té un dèficit important de confiança i credibilitat”, fruit dels reiterats incompliments que ha fet en matèria d’inversions a Catalunya, i va apuntar que Rajoy hauria d’haver anat a Barcelona a demanar disculpes, ja que “el nivell de compliment dels compromisos adquirits és escandalosament baix”. Rull va definir l’acte com un “benvingut Mister Marshall, en què venen, prometen i se’n van”, i va plantejar “una clàusula antiincompliment” en la qual el govern es comprometi a traslladar a la Generalitat de Catalunya els recursos d’inversions pactades i no executades.

Diàleg “assenyat”

La jornada, titulada Connectats al futur, va reunir directius de PIME i grans companyies espanyoles, com Florentino Pérez (ACS), Amancio López (Hotusa), José Luis Bonet (Cambra de Comerç d’Espanya i Freixenet), Alberto Palatchi (Pronovias), Javier Sánchez Prieto (Vueling), Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball) o Salvador Alemany (Abertis). Rajoy va aprofitar la trobada per demanar “ajuda” als empresaris, alhora que va oferir la del seu executiu, i un diàleg “assenyat” per “guanyar la batalla de la moderació, recuperar la concòrdia” i “tendir ponts”, enfront dels que volen “desconnectar-se del futur, la llei i el diàleg”.

Així, sense citar-lo directament, però en al·lusió clara al procés independentista, Rajoy va recordar que Espanya ha aconseguit “superar una crisi tremenda i està en condicions de guanyar un futur millor”, per la qual cosa va demanar “no malbaratar-lo amb aventures empobridores”.

tracking