Catalunya

Mas, Ortega i Rigau, condemnats a inhabilitació pel 9-N

L'expresident de la Generalitat diu que no es penedeix de res i que recorrerà al Suprem i a Europa

Mas, Ortega i Rigau abans de la roda de premsa que han ofert després que es conegués la sentència.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a dos anys d'inhabilitació a l'expresident català Artur Mas per un delicte de desobediència, en mantenir la consulta independentista del 9N després de la seva suspensió pel Tribunal Constitucional (TC).

En la seva sentència, la fallada de la qual s'ha llegit avui a la sala del TSJC, l'alt tribunal català condemna també a la exvicepresidenta Joana Ortega a un any i nou mesos d'inhabilitació per a càrrec públic i a un any i mig d'inhabilitació a l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, ambdues com a cooperadores necessàries en un delicte de desobediència.

En una decisió unànime, el tribunal ha acordat absoldre a Mas del delicte de prevaricació en la consulta independentista del 9N, pel qual la Fiscalia li demanava vuit anys d'inhabilitació.

A més de les penes d'inhabilitació, la sala ha imposat a l'expresident de la Generalitat una multa de 36.500 euros i altres dos de 30.000 i 24.000 euros, respectivament, a les exconselleres Ortega i Rigau, que com Mas han quedat absoltes del delicte de prevaricació.

La sala ha condemnat també als tres processats a pagar la meitat de les costes judicials derivades de la causa oberta arran de la consulta independentista, incloses les de l'acusació popular, que exercien els sindicats policials Sindicat Professional de Policia i la Unió Federal de Policia, Manos Limpias i l'associació Arca Ibérica.

Malgrat estar convocats, cap dels tres acusats ha acudit a la sala del TSJC on a les 13.00 hores d'avui el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, ha procedit a la lectura de la fallada de la sentència, que no és ferma i pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem.

La condemna a Mas, per qui la Fiscalia demanava deu anys d'inhabilitació, pot dificultar el seu eventual retorn com a candidat a la presidència de la Generalitat, en un moment en què el PDeCAT està mancat de lideratges clars per la renúncia de Carles Puigdemont a repetir, i està per veure també si accelera o no el pols a l'Estat per celebrar un referèndum d'independència.

En els propers dies, s'espera que el Tribunal Suprem notifiqui la seva sentència sobre el judici per desobediència i prevaricació que fa dues setmanes va celebrar contra el exconseller de Presidència Francesc Homs, per qui la Fiscalia demana també deu anys d'inhabilitació pel seu paper en mantenir la consulta independentista del 9N després de la suspensió.

Mas diu que no està penedit

Mas ha afirmat avui que rep la sentència condemnatòria pel 9N amb "plena serenitat i disconformitat" i ha avançat que la recorrerà fins a "les últimes instàncies europees" després de passar pel Suprem. També ha dit que "no es penedeix de res" i tornaria a organitzar el 9N.

tracking