Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Catalunya

Homs assegura que tornaria a fer la consulta indepentista del 9-N

L’exconseller diu que la Generalitat la va dur a terme per preservar els drets dels ciutadans
L'expresident Artur Mas i l'exconseller Francesc Homs s'abracen abans del judici.

Homs assegura que tornaria a fer la consulta indepentista del 9-N

L'expresident Artur Mas i l'exconseller Francesc Homs s'abracen abans del judici.

AGÈNCIES
Actualitzada 28/02/2017 a les 06:42
El diputat i portaveu al Congrés del PDeCAT, Francesc Homs, va declarar ahir en el judici per la consulta independentista del 9-N del 2014 que la Generalitat no podia deixar de fer-la per preservar els drets dels ciutadans, que la tornaria a celebrar i que el Tribunal Constitucional (TC) no va ser clar en prohibir-la.
El Tribunal Suprem va iniciar ahir el judici a Francesc Homs, que era el conseller de Presidència quan es va celebrar el 9-N, per a qui el fiscal Jaime Moreno demana que sigui inhabilitat per exercir càrrec públic durant nou anys com a autor dels delictes de prevaricació i desobediència greu, en concret al TC.
Homs va assegurar que en cap moment va tenir la consciència d’estar cometent aquests delictes, ja que a més la providència de 4 de novembre del 2014 en la qual el TC va ordenar la suspensió de la cita del 9-N no li va ser notificada personalment, sinó que va arribar per correu electrònic al departament de Presidència de la Generalitat, a diferència d’altres posteriors que sí que ha rebut.
Va insistir que el govern català va haver de triar entre els drets polítics dels ciutadans i una providència del Constitucional que al seu judici no prohibia clarament el procés participatiu. “No podíem fer una altra cosa”, va afegir. De fet, va recordar que la Generalitat va demanar un aclariment al TC “i aquest aclariment no s’ha produït”, ja que volien saber si la providència incloïa un advertiment d’amonestació, però va insistir que en cap moment el govern va pensar que estava cometent alguna cosa il·legal i menys un delicte.
Va recordar que el govern es va replantejar el procés del 9-N amb la participació de la ciutadania a través de voluntaris després que la Generalitat complís la providència de setembre del 2014 del TC que va suspendre la primera convocatòria de consulta independentista. “Estaven en joc els drets fonamentals a la participació política dels ciutadans i, al costat, una providència inconcreta, que era un automatisme del Constitucional, cosa que no és estrictament una resolució judicial ... I en aquest marc el govern ha de prendre decisions “, va declarar Homs. En tot cas va dir que si hagués conegut la sentència del TC, que el 2015 va considerar inconstitucional el procés participatiu, “ho hauria tornat a fer”.
A preguntes de la seva advocada, Eva Labarta, va comentar: “Soc aquí per un debat polític.” I va considerar un error que estigui assegut a la banqueta “per posar unes urnes” en un procés en el qual es vol expressar el 80 per cent del poble català.
Va recordar que l’anterior ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, va parlar amb el llavors director de l’Oficina Antifrau de Catalunya sobre la possibilitat d’afinar un expedient davant la fiscalia per perjudicar-lo a ell políticament, i va afegir que aquests dies s’estan coneixent “manifestacions de fiscals que parlen de pressions del govern d’Espanya”. També va denunciar que entre el 8 i el 9 novembre del 2014 va rebre un missatge del govern espanyol relatiu al fet que, si no celebrava la roda de premsa per informar dels resultats, no hi hauria actuació de cap tipus.
Al començament de l’interrogatori del fiscal, el president del tribunal, format per set magistrats, Manuel Marchena, li va recordar a l’acusat que el Suprem “no és casa seva”. “A casa meva em van ensenyar a no interrompre”, s’havia queixat Homs per la manera de preguntar del fiscal.
Etiquetes
  • #1 Carles
    (28/02/17 10:49)

    Carl Schmitt, un dels pilars de la teoria nazi i neo-conservadora, esmenta que entre la població sempre s'ha de mantenir una imatge enemiga, per poder dirigir-la i manipular-la ...

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts