Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Espanya

Rato i Blesa, condemnats a quatre i sis anys per les targetes 'black'

La sentència considera els expresidents i altres directius autors d’un delicte continuat d’apropiació indeguda
L'expresident de CajaMadrid Rodrigo Rato.

Rato i Blesa, condemnats a quatre i sis anys per les targetes 'black'

L'expresident de CajaMadrid Rodrigo Rato.

Efe
Actualitzada 24/02/2017 a les 06:44
L’Audiència Nacional espanyola va condemnar ahir els expresidents de CajaMadrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato a sis i quatre anys i mig de presó, respectivament, com a autors del delicte continuat d’apropiació indeguda en el cas de les targetes black de la ja extinta entitat financera. En la sentència es desmunta la naturalesa retributiva d’aquestes targetes i s’assenyala els seus antics dirigents, entre els quals l’exdirector general de mitjans Ildefonso Sánchez Barcoj, condemnat a dos anys i mig, per rendir-se “a una pràctica que dilapidava el patrimoni gestionat”.
Unes paraules que recorden les conclusions del fiscal, Alejandro Luzón, que va desqualificar la conducta per ser propera al “pillatge i la rampinya”, i amb qui el tribunal que presideix la jutgessa Ángela Murillo coincideix ara en imposar la pena sol·licitada a l’escrit definitiu. Els magistrats estimen que és “difícilment concebible” una remuneració que, de no esgotar el límit mensual acordat, no s’acumuli en el compte de l’usuari per al mes o l’any següent. També rebutgen que alguns exconsellers de la caixa empressin la Visa després de cessar en el càr­rec, com va admetre des de la fase d’instrucció el sindicalista Rafael Torres Posada, condemnat a un any i dos mesos.
D’aquesta manera, mostren el seu rebuig al fet que els acusats, entre els quals Blesa i Rato, al·leguessin que es van limitar a seguir una norma empresarial “no escrita” que es remuntava a l’any 1988. “No es tracta que CajaMadrid fos una entitat solvent”, exposa el tribunal, que continua: “Si ja es disposava de dieta i indemnització per desplaçaments, és obvi la improcedència de l’emissió de la targeta d’empresa” en el cas dels exconsellers.
També aprofundeix en el paper dels expresidents, que van restar importància a l’emissió de les Vises “minimitzant la transcendència de la seva intervenció després de tants anys circulant, i sense reparar” que aquesta conducta anava en contra del “cabal” de l’entitat. Per aquest fet, els magistrats els consideren “actors” en tant que podrien haver suprimit l’operativa, raó per la qual hauran de respondre de forma solidària als 12 milions en els quals està valorat el dany. D’aquesta quantia, Blesa haurà d’integrar l’abonat entre 2003 i 2010, i el successor el que es disposa entre febrer de 2010 i maig de 2012, en concepte de responsabilitat civil.

IÑAKI URDANGARIN QUEDA EN LLIBERTAT SENSE FIANÇA
Iñaki Urdangarin queda lliure i sense fiança i no haurà d’ingressar a la presó com a mínim de manera immediata. Així ho va decidir ahir l’Audiència de Palma, que ha acordat mantenir la llibertat provisional sense fiança per a ell i el seu exsoci Diego Torres. Les tres magistrades han desestimat així la petició de la fiscalia.
El tribunal, però, obliga Urdanagarin a presentar-se el dia 1 de cada mes davant l’autoritat judicial del seu actual país de residència, és a dir, a Suïssa. També haurà de comunicar qualsevol desplaçament que faci fora de la UE o canvi de domicili, encara que sigui per vacances. Pel que fa a Diego Torres, se li prohibeix sortir de territori espanyol i ha d’entregar el passaport. A més, haurà de comparèixer també al jutjat més pròxim al seu domicili el primer de cada mes i haurà de comunicar qualsevol canvi de domicili.
Tot i que Urdangarin va ser condemnat a una pena de 6 anys i 3 mesos de presó, i Tor­res a 8 anys, la fiscalia havia demanat presó eludible amb fiança de 200.000 euros per al primer, i 100.000 euros per al segon.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts