Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Estats Units

Trump obre la via a la deportació massiva d'immigrants sense papers

L’executiu presenta un pla per contractar 15.000 nous agents de control migratori i endurir els criteris per fer efectives les expulsions
Trump,  ahir durant una visita al Museu d'Història i Cultura Afroamericana, a Washington.

Trump obre la via a la deportació massiva d'immigrants sense papers

Trump, ahir durant una visita al Museu d'Història i Cultura Afroamericana, a Washington.

EFE
Actualitzada 22/02/2017 a les 06:43
El govern de Donald Trump va establir ahir noves directrius per reforçar el control migratori als Estats Units, amb un agressiu pla que inclou accelerar el procés de deportació d’immigrants indocumentats i contractar 15.000 nous agents.
“L’auge de la immigració il·legal a la frontera sud ha sobrepassat les agències i els recursos federals i ha creat una significativa vulnerabilitat en la seguretat nacional”, subratlla el document amb els nous eixos de política migratòria. El memoràndum, signat pel secretari de Seguretat Nacional, John Kelly, suposa en la pràctica un gir de 180 graus respecte a les polítiques de l’expresident Barack Obama, i obre la porta a les deportacions massives als EUA d’indocumentats.
En concret, precisa que no solament es perseguirà els sense papers amb càrrecs criminals violents, sinó també aquells que hagin “abusat” dels beneficis públics o que, “segons el parer d’un agent d’immigració, puguin suposar un risc per a la seguretat pública i seguretat nacional”. El text agrega que “el departament de Seguretat Nacional ja no eximirà classes o categories” d’estrangers indocumentats d’“una potencial aplicació de la llei”.
En roda de premsa, el portaveu presidencial, Sean Spicer, va dir que l’objectiu “és donar més autoritat a l’agència federal per fer complir lleis migratòries” i va recordar que “tothom que està aquí il·legalment pot ser deportat en qualsevol moment”. Obama havia marcat com a prioritat la deportació d’immigrants indocumentats amb antecedents penals i historial criminal, i deixava de costat els que havien comès delictes menors o contravencions penals de poca importància.
L’administració de Trump, malgrat tot, reconeix la falta de recursos, per la qual cosa ordena la contractació de 15.000 nous agents encarregats del control migratori, i atorga majors poders perquè agents estatals i locals col·laborin en aquestes tasques.
Des de l’oposició demòcrata i els grups de defensa d’immigrants, les crítiques a les noves directrius migratòries no es van fer esperar. La senadora demòcrata Catherine Cortez Masto, la primera llatina a la Cambra alta, va atacar des de Twitter les “deportacions massives com moralment reprovables i anti-nord-americanes”. En la mateixa línia es va expressar el també senador demòcrata Dick Durbin, qui va urgir a “un examen públic al Congrés d’aquestes polítiques de mà dura i anti-famílies”.
“Aquest memoràndum confirma que Trump està disposat a incomplir el degut procés, la decència humana, el benestar de les nostres comunitats en la cerca d’una política de deportació massiva hiperagressiva”, va indicar el director d’immigració de la Unió Nord-americana de Llibertats Civils (ACLU, en anglès), Omar Jadwat.

La mesura no afecta els joves
Queden, no obstant això, fora de la mesura els joves indocumentats (dreamers o somiadors) que van arribar al país sent menors d’edat. En el document s’especifica que aquests joves no es veuran afectats per les noves ordres de l’agència federal, la qual cosa suposa una marxa enrere en les promeses de Trump durant la campanya en la qual va prometre derogar el Programa d’Acció Diferida impulsat per Obama. Aquest pla permetia als joves frenar la deportació, i obtenir permís de treball i també llicència de conduir.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts