espanya

L'atur tanca el 2016 amb la major caiguda de tota la sèrie històrica

El nombre total de desocupats baixa en 350.534 persones, i se situa en poc més de 3,7 milions

L'atur tanca el 2016 amb la major caiguda de tota la sèrie històricaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’atur a Espanya va registrar el 2016 la major caiguda de tota la sèrie històrica, amb 350.534 aturats menys, mentre que l’afiliació a la Seguretat Social va créixer en 540.655 persones, la major pujada de l’última dècada. D’acord amb les dades publicades ahir pel ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, el nombre total d’aturats inscrits va baixar a 3.702.974 persones, mentre que l’afiliació va pujar a 17.849.055 ocupats.

Per a la ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, les dades constaten que la reforma laboral ha comportat ocupació, per la qual cosa creu que els ciutadans no permetrien que es derogués una cosa que funciona, i que ha millorat el mercat de treball. Báñez va reconèixer que encara queda per recuperar la meitat de l’ocupació destruïda durant la crisi, i que cal fomentar una ocupació de major qualitat, quelcom en el que treballarà amb els interlocutors socials per impulsar una ocupació més estable, amb millors retribucions que permetin la conciliació de la vida familiar i personal.

Una de les dades en les quals més van incidir ahir els sindicats és que dels gairebé 20 milions de contractes que es van subscriure el 2016, nou de cada deu segueixen sent temporals. L’única solució possible per a CCOO i UGT passa per la derogació integral de la reforma laboral del 2012, argument que comparteix el PSOE, si bé el govern només està disposat a fer “millores” que no suposin canvis substancials.

El descens de la desocupació registrada l’any passat va ser major entre els homes, que van restar 232.933 aturats el 2016, fins a 1.642.302, mentre que entre les dones la caiguda va ser menor (157.601), encara que el col·lectiu suma 2.060.672 aturades. Entre menors de 25 anys l’atur registrat va baixar a 294.570 persones, 47.607 menys que un any abans, fet que suposa una caiguda del 13,9%.

L’afiliació a la Seguretat Social va créixer al mateix ritme entre homes i dones, si bé les ocupades segueixen sent menys, 8,27 milions enfront de 9,57 milions d’ocupats. El 94,8% dels nous afiliats són treballadors per compte aliè, fonamentalment de comerç i hostaleria, però també d’activitats administratives, indústria manufacturera i sanitat.

RAJOY NO RENOVA TRILLO COM A AMBAIXADOR AL REGNE UNIT

Federico Trillo no continuarà com a ambaixador espa-nyol al Regne Unit. Així ho van indicar ahir fonts d’Exteriors després que es fes públic el dictamen del Consell d’Estat, que responsabilitza directament l’ex-ministre de Defensa de l’accident del Yak-42, en què van morir 62 militars l’any 2003, i després que tots els partits, excepte el PP, en reclamessin la destitució. Des del ministeri, però, es va voler separar els dos fets, argumentant que Trillo serà rellevat igual que altres 72 ambaixadors. Segons aquest argument, Londres és només una més de les ambaixades “pendents de renovació”, després de gairebé un any de govern en funcions. Aquesta interinitat ha paralitzat els nomenaments i la rotació a les legacions diplomàtiques.

tracking