Síria

Rússia anuncia una treva a Alep i negociarà amb els Estats Units

John Kerry i Sergei Lavrov acceleren les converses per evacuar milers de persones atrapades en aquesta zona

Rússia anuncia una treva a Alep i negociarà amb els Estats UnitsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, va anunciar ahir que el govern de Bashar al-Assad havia suspès totes les operacions militars contra l’est d’Alep, la zona de la ciutat siriana controlada pels grups rebels. “Avui, l’exèrcit sirià ha suspès les operacions militars actives a l’est d’Alep perquè s’està fent una nova evacuació voluntària de civils, la més gran de tot aquest període”, va comunicar Lavrov des d’Hamburg, on participava en la trobada de ministres d’Exterior de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europa (OSCE).

La comunitat internacional tracta de convèncer les parts perquè declarin una treva humanitària a Alep que permeti portar l’ajuda als civils atrapats, però els vetos de Rússia i Xina havien frustrat aquesta mateixa setmana una resolució en aquest sentit. És per això que el portaveu de la Casa Blana, Josh Earnest, es va mostrar escèptic davant l’anuci rus. “Òbviament és un senyal que ha passat alguna cosa positiva, però haurem d’esperar i veure com es reflecteix sobre el terreny, va indicar. De fet, el director de l’Observatori Sirià de Drets Humans va manifestar que encara ahir a última hora de la tarda hi havia foc d’artilleria dels efectius governamentals en algunes àrees.

Les declaracions de Lavrov van arribar just després que parlés amb el seu homòleg nord-americà, John Kerry, precisament per intentar pactar una solució per a aquesta ciutat, que Al-Assad considera essencial per guanyar la guerra a Síria. “Els caps de la diplomàcia de Rússia i els Estats Units van continuar debatent la solució al conflicte, incloses les vies per normalitzar la situació als barris orientals d’Alep”, va informar el ministre d’Exteriors rus.

Estats Units es va mostrar disposat a facilitar la sortida dels combatents de la zona rebel d’Alep, fet que hauria afavorit l’oferta russa d’evacuar els civils atrapats. Lavrov i Kerry van acordar, segons va explicar el representant rus, que experts diplomàtics i militars dels dos països es reuneixin demà a Ginebra per ultimar els detalls tècnics. Kerry es va mostrar “esperançat”. Amb tot, el president sirià va donar per fet un triomf de l’exèrcit a la ciutat d’Alep, encara que els rebels es resisteixen a reunir-se tot i que han perdut la major part de la ciutat. Segons el mandatari, la presa de la ciutat no suposarà el final del conflicte al país, que ja fa més de cinc anys que dura. “Per ser realistes no significa el final de la guerra a Síria, sinó una estació gran cap al final”, va apuntar, i hi va afegir que mai ha pensat a deixar cap zona “sense alliberar”. Segons el cap d’Estat, la batalla no s’acabarà “fins que s’elimini el ter­rorisme”. I va indicar que “els ter­roristes estan localitzats en altres àrees, fins i tot si acabem a Alep, continuarem la guerra contra ells”, va afirmar.

tracking