Estats Units

El llegat polític d'Obama està en perill a les mans de Donald Trump

La reforma sanitària o mesures contra el canvi climàtic, en el punt de mira

El llegat polític d'Obama està en perill a les mans de Donald TrumpEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’elecció de Donald Trump ha suposat un dur revés per al president dels EUA, Barack Obama, que podria veure com el seu successor desmunta les pedres angulars del seu llegat, com ara la reforma sanitària, l’obertura a Cuba, l’acord nuclear amb l’Iran o les regulacions contra el canvi climàtic. El president electe ha promès fer marxa enrere a totes aquestes mesures al llarg de la seva campanya, però, segons experts consultats per Efe, complir aquestes promeses no és tan fàcil com sembla i requerirà a més un capital polític que Trump podria preferir dedicar a fer el seu propi programa republicà de govern.

“Trump serà capaç de desmantellar alguns èxits de l’administració d’Obama a curt termini, però per a molts altres caldrà bastant temps o suposaran grans dificultats”, va assegurar un expert en el funcionament del Congrés dels EUA, Charles Tiefer, que durant una dècada va ser viceadvocat general de la cambra baixa.

Durant gairebé tota la seva presidència, el demòcrata Obama va afrontar un Congrés parcialment o totalment controlat per l’oposició republicana, fet que el va conduir a impulsar moltes de les seves prioritats mitjançant accions executives o decrets, que mai van passar pel Congrés i estan, per tant, a la voluntat del successor.

Això fa molt vulnerables les seves mesures contra el canvi climàtic. “El fet que aquestes iniciatives emblemàtiques d’Obama s’impulsessin per decret fa que sigui més fàcil per Trump abolir-les”, va afirmar un historiador i politòleg de la Universitat de George Washington de la capital nord-americana, Matthew Dallek. En canvi, a Trump no li serà tan fàcil retirar els Estats Units de l’acord de París sobre el canvi climàtic, atès que aquest conté una clàusula que l’obligaria a esperar quatre anys.

A la Casa Blanca d’Obama, la principal preocupació és que Trump esborri del mapa la gran peça del llegat de l’actual mandatari a l’àmbit nacional: la reforma sanitària que va aprovar el 2010 i que ha donat cobertura a uns 20 milions de persones. El president electe comptarà amb el favor d’un Congrés controlat pels republicans, que en els últims anys han intentat desenes de vegades revocar la llei coneguda com l’Obamacare.

LES REALCIONS DIPLOMÀTIQUES AMB CUBA ES PODEN CONGELAR

El restabliment de relacions amb Cuba i la relaxació de sancions a l’illa també es va basar en el poder executiu d’Obama i Trump va prometre durant la seva campanya “fer marxa enrere” a aquestes mesures “fins que es restaurin les llibertats” al país. “Com a mínim, el procés de normalització de relacions amb Cuba es congelarà i és possible que el revoqui, tal com va prometre a la comunitat de l’exili cubà a Miami”, va dir un expert en política exterior al centre d’estudis Brookings, Ted Piccone. L’acord nuclear amb l’Iran, l’altre gran avanç de la política exterior d’Obama, Trump també ha promès desmantellar-lo o renegociar-lo, però ha de tenir en compte que hi ha altres cinc països que formen part del pacte.

tracking