Iraq

Les forces iraquianes irrompen a Mossul i prenen la televisió local

El cap de les operacions assegura que haver entrat a l’edifici significa haver pres la ciutat controlada per Estat Islàmic des de l’any 2014

Les forces iraquianes irrompen a Mossul i prenen la televisió localEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les forces iraquianes van irrompre ahir a la ciutat de Mossul i van prendre l’edifici de la televisió local, dues setmanes després que comencés l’ofensiva per expulsar el grup gihadista Estat Islàmic (EI) del seu principal bastió a l’Iraq. Les forces governamentals van penetrar al matí al barri perifèric de Kukyeli, situat a l’extrem oriental de l’urbs i considerat la porta d’entrada a la “capital” de l’EI a l’Iraq, la qual ha estat sota el seu ferri control des del juny del 2014. Poques hores després de penetrar a Kukyeli, les tropes van recuperar el control de la televisió de Mossul, situada al final del barri.

“Prendre la televisió de Mossul significa prendre la ciutat”, va assegurar als periodistes el cap de les operacions conjuntes iraquianes, el tinent coronel Taleb Shagati, a la base militar de Bartala, situada a l’est de Mossul i recentment alliberada. “En aquest moment, les nostres tropes estan dins de l’edifici de la televisió de Mossul. És una bona notícia per al poble de Mossul, perquè és quan realment hem començat a alliberar la ciutat”, va subratllar el comandament militar. Shagati va indicar que els enfrontaments amb els extremistes continuen a Kukyeli, però que les tropes es dirigeixen al següent barri de la ciutat, al-Qudis.

Les forces antiterroristes iraquianes estan liderant aquesta operació per l’est, i segons el seu comandant, Abdelgani al-Asadi, Kukyeli podria ser arrabassat als jihadistes per complet en les properes hores, encara que també va matisar que per la seva gran grandària les operacions podrien requerir “més temps”. En paral·lel, grups armats d’habitants de Mossul es van enfrontar ahir amb membres d’EI en diversos districtes orientals de l’urbs, coincidint amb la irrupció de les tropes de Bagdad. Un dels dirigents dels anomenats Cavallers de Mossul, grups de veïns que resisteixen a EI a l’interior de la ciutat, Abu Mohammad al-Musali, va explicar que els seus homes han lluitat contra els extremistes en els barris d’al-Uahda, a l’Qudis, al-Karama i al-Mizaq. Segons al-Musali, EI s’ha retirat “gairebé totalment” de la zona situada a la ribera oriental del riu Tigris, que discorre i divideix en dos la ciutat.

Per la seva banda, el primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, va assegurar que EI només té l’opció de rendir-se o morir, en declaracions difoses ahir per la televisió oficial al-Iraquija i efectuades durant una inspecció ahir a les unitats militars desplegades al sud de Mossul. Els jihadistes “no tenen sortida ni (possibilitat de) fugida”, va reiterar el cap del Govern i de les Forces Armades. “Hem arribat a Mossul per alliberar-la. Intentem tancar el camí a Daesh (acrònim en àrab d’EI) en tot lloc, de manera que tallarem el cap del Daesh”, va afegir.

A l’Abadi va considerar que després de l’alliberament de Mossul, els extremistes no podran resistir a altres reductes: “els eliminarem a tots”, va indicar.

Per la seva banda, l’ONU va denunciar ahir que EI va intentar traslladar el dilluns a 25.000 civils des de la comarca de Hamam al-Alil, 25 quilòmetres al sud de Mossul, fins al centre de la ciutat per usar-los com a escuts humans. La portaveu de l’Oficina de l’ONU pels Drets Humans, Ravina Shamdasani, va assegurar a Ginebra que els civils van ser portats en “milers de vehicles”, però no van aconseguir arribar al seu destí a causa que els avions de la coalició internacional antijihadista sobrevolaven la zona.

tracking