La Unió Europea i Canadà signen un acord de lliure comerç “ambiciós”

El ZETA elimina barreres aranzelàries i introdueix estàndards normatius per incrementar els intercanvis entre les dues economies

La Unió Europea i Canadà signen un acord de lliure comerç “ambiciós”Agències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unió Europea (UE) i el Canadà van signar ahir un acord de lliure comerç que es coneix com a CETA i que ambdues parts consideren el més ambiciós negociat mai, ja que a més d’eliminar barreres aranzelàries introdueix estàndards normatius per incrementar profundament els intercanvis entre les dues economies. “El CETA és el millor i el més progressista negociat mai per la UE”, va declarar després de la signatura el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per a qui l’acord fixarà els estàndards de la vintena d’acords de lliure comerç que està negociant la UE.

La cerimònia i la posterior roda de premsa es va desenvolupar en un clima relaxat i entusiasta un cop superat el bloqueig in extremis de la regió belga de Valònia, que a última hora va obligar a endarrerir tres dies la firma. La meitat francòfona de Bèlgica va aconseguir, a més de provocar en Juncker una irritació que no dissimula, que s’afegís al tractat un annex explicatiu, amb valor jurídic però que no modifica cap de les 1.598 pàgines del CETA, segons la comissió.

“Les coses difícils són difícils”, va dir el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, per assegurar que el rocambolesc desenllaç del CETA a les entranyes institucionals europees demostra que la democràcia a la UE “funciona”.

Els representants europeus i canadencs van celebrar que s’hagi fet realitat un pacte que, diuen, beneficiarà empreses i treballadors. En paraules de Juncker, “si tots a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) s’inspiressin en aquest acord (...) el món del treball i l’emprenedoria seria el primer beneficiat”.

El CETA afecta uns 545 milions de persones i tindrà un impacte anual de 12.000 milions d’euros en l’economia de la UE i de 8.000 en la de Canadà, segons les institucions europees. Es tracta d’un pacte que, a més d’eliminar taxes duaneres i acceptar l’homologació recíproca de normes que afecten productes manufacturats, reforça la protecció de patents farmacèutiques, convalida títols universitaris i obre els mercats de licitacions públiques.

tracking