Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
espanya

Rajoy ofereix diàleg i cinc pactes d'Estat per guanyar-se l'estabilitat

El candidat a la reelecció fa una crida als partits per evitar que el proper govern sigui “un tràmit” i s’obre a “negociar totes les decisions”
Mariano Rajoy ahir al Congrés dels Diputats.

Rajoy ofereix diàleg i cinc pactes d'Estat per guanyar-se l'estabilitat

Mariano Rajoy ahir al Congrés dels Diputats.

EFE
Actualitzada 27/10/2016 a les 07:07
Mariano Rajoy va demanar ahir el suport del Congrés per a la seva investidura amb una oferta, la de negociar en aquesta cambra totes les decisions que pretengui prendre, i un reclam, el que va fer a tots els partits perquè ajudin en el fet que el proper govern sigui “estable i capaç” i que no es quedi en un “simple tràmit”. El líder del PP va afrontar el debat d’investidura –que finalitzarà avui amb la rèplica dels partits i la primera votació– amb un discurs molt centrat en el necessari diàleg que imperarà a la legislatura, atesa la composició parlamentària, i en què va assegurar que tant ell com el seu partit estan disposats a fer sacrificis i cessions.
“Tinc assumit que cada dia haurem de construir una majoria per a la governabilitat”, va dir Rajoy, qui per això va oferir un govern “obert al diàleg”, subratllant la disposició a “negociar totes les decisions”. El cap de l’executiu en funcions no va fer una referència explícita a l’abstenció del PSOE que li permetrà ser investit, però sí que es va referir als “canvis rellevants” en la situació política que han permès “alimentar l’esperança” que Espanya tingui en breu un executiu en “plenitud de funcions”. A més, va llançar un altre missatge als socialistes en assenyalar que permetre que es formi govern i evitar que es repeteixin eleccions no suposa que “ningú hagi de renunciar als seus principis”, i va considerar que l’“excepcionalitat del moment” exigeix que “es deixin en un costat les confrontacions”.

Pactes d’estat i pressupostos
El candidat popular va oferir al conjunt de grups parlamentaris cinc grans pactes d’Estat que transcendeixin una legislatura, i que requereixin el consens majoritari: el sistema de pensions, l’impuls del diàleg social per apuntalar l’economia i la creació d’ocupació, el model educatiu, el sistema de finançament autonòmic i la corrupció. En tots aquests capítols es va comprometre a prendre mesures immediates si és reelegit.
També va posar sobre la taula com a qüestió urgent els pressupostos generals de l’Estat del 2017, la “peça clau” de la política econòmica, sobre la qual va advertir que està obligat a vetllar pel compliment dels compromisos amb Europa i, per tant, a controlar el dèficit.
D’altra banda, Rajoy també es va mostrar dur amb el sobiranisme català, que considera el “repte més greu” d’Espanya en aquests moments. Va reiterar, en aquest sentit, que la primera de les seves obligacions si és reelegit és defensar la sobirania nacional, la unitat d’Espanya, la igualtat dels ciutadans i el respecte a la llei. Va assegurar, en tot cas, que està obert al diàleg amb la Generalitat i que buscarà fórmules per “acomodar millor la necessària solidaritat interterritorial”.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477