Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
successos

El 'Matthew' deixa 9 morts als EUA i a Haití les víctimes arriben a les 900

L’huracà, tot i perdre força, colpeja amb virulència la costa est nord-americana, amb vents de fins a 195 quilòmetres per hora
Un grup de persones observa una escola destruïda per l'Huracà, a Port Salute, Haití.

El 'Matthew' deixa 9 morts als EUA i a Haití les víctimes arriben a les 900

Un grup de persones observa una escola destruïda per l'Huracà, a Port Salute, Haití.

EFE
Actualitzada 09/10/2016 a les 07:48
L’huracà Matthew va arribar ahir als Estats Units i va colpejar els estats de Florida, Carolina del Sud i Carolina del Nord i Geòrgia. En total va deixar nou morts al seu pas, malgrat la seva potència havia baixat a potència 1, però mantenint vents de 195 quilòmetres per hora que van obligar a evacuar de les zones costaneres gairebé 1 milió i mig de persones.
Centenars de milers de residents a Florida, Carolina del Sud i Geòrgia es van quedar sense subministrament elèctric i nombroses carreteres i autopistes van quedar tallades pels efectes dels aiguats. Van caure arbres i molts habitatges van quedar completament o parcialment destrossats.
En una roda de premsa, el governador de Carolina del Nord, Pat McCrory, va informar de la mort de tres persones en aquest estat, les quals se sumen a altres dues reportades per les autoritats de Geòrgia i a 4 ocorregudes a Florida.

Augmenta el drama a haití
Mentrestant, el recompte de víctimes mortals causades pel Matthew al seu pas per Haití continua fent augmentar la xifra de morts. Ahir es va anunciar que s’ha arribat als 900, però encara resten persones desaparegudes.
Es calcula que més de 60.000 persones s’han quedat sense casa a tot el país. La ciutat de Jeremie s’ha considerat la zona zero d’Haití. En la localitat, de 30.000 habitants, hi ha ensorrades el 80% de les cases. A mesura que s’obre l’accés a les zones més devastades, alguns dels seus propietaris hi tornen.
L’únic hospital de la ciutat està destruït en la seva major part i només funcionen les emergències, però amb pocs materials i sense energia, va afirmar el delegat del govern a Grand Anse (sud-oest), Frednel Kedler.
Fins ara, el Govern haitià ha facilitat escassa informació sobre les víctimes i els danys causats per l’huracà i les xifres que ofereixen els organismes d’emergència i funcionaris locals són dispars.
El president interí d’Haití, Jocelerme Privert, va assegurar que molts països han ofert assistència a un país que encara no s’ha recuperat els estralls del terratrèmol de 2010 que va deixar uns 300.000 morts, quantitat similar de ferits i 1,5 milions de damnificats.

POR PER UN AUGMENT DE CASOS DE CÒLERA A HAITÍ
Algunes ONG han demanat una mobilització internacional urgent i han expressat temor a un agreujament de la crisi humanitària a Haití. Consideren urgent garantir aigua potable i higiene per evitar que es propaguin malalties com el còlera, epidèmia que va afectar el país després del terratrèmol de 2010. L’Organització Panamericana de la Salut (OPS) ja ha començat a actuar en aquest sentit i ha enviat experts a les zones afectades en aquest país, Bahames, Cuba i Jamaica.
A Haití aquest any ja s’han documentat més de 28.500 casos, a causa del impacte de les grans inundacions a la infraestructura d’aigua i sanejament i durant l'època de pluges que dura fins a principis de 2017. Altres ONG també han ofert ajuda.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477