Espanya

El PP vol que s'anul·li el judici del 'Gürtel' o que se l'aparti de la causa

El PP vol que s'anul·li el judici del 'Gürtel' o que se l'aparti de la causaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP es va alinear ahir amb les defenses que demanen la nul·litat del judici del cas Gürtel o, en defecte d’això, ser apartat de la causa, on està sent processat en qualitat de partícip a títol lucratiu. La formació va al·legar “plena indefensió” per la “manca de concreció” dels fets dels que se l’acusa, concretament de lucrar-se a la trama de corrupció als ajuntaments de Pozuelo de Alarcón i Majadahonda.

L’advocat que representa al PP com a persona jurídica, l’exfiscal de l’Audiència Nacional Jesús Santos, va defensar que no és al partit a qui la fiscalia i les acusacions han de reclamar la responsabilitat civil pels beneficis que va poder obtenir de la trama sinó que, en tot cas, correspondria als grups municipals de les dues citades localitats. Santos va lamentar l’“equívoca i inadequada” designació del PP com a partícip a títol lucratiu i va ressaltar que es tracta d’una condició que l’ha portat a estar assegut en l’última fila i l’últim lloc de la banqueta que ocupen els acusats i responsables civils implicats en aquest cas.

El lletrat també va criticar que el ministeri públic sostingui que el Partit Popular, sense tenir participació ni coneixement de l’existència de la trama, hagi obtingut un benefici que no arriba als 250.000 euros en aquests dos municipis madrilenys, sense que en cap moment es concretin els fets pels quals s’ha arribat a aquesta conclusió.

enregistraments il·legals

L’advocat també es va adherir a les qüestions de nul·litat de la causa plantejades per la major part de les defenses, entre elles la de l’extresorer Luis Bárcenas, com la de la possible il·legalitat dels enregistraments que van destapar el cas, o les escoltes a la presó “gravades de forma il·legal i delictiva” autoritzades per l’exjutge Baltasar Garzón, i per les quals va ser condemnat. Santos va destacar que en aquesta sentència el Suprem ja va qualificar els fets com “un dels atemptats més greus a l’Estat de Dret en el seu vessant del dret de defensa, que recorda als Estats totalitaris”.

Malgrat aquesta sentència, que va provocar expulsar d’aquest procediment la transcripció de les converses, Santos va observar que la informació ha estat utilitzada per la UDEF, la fiscalia i el propi jutge instructor. Per això, considera que ara la Sala haurà de resoldre en quina manera això ha pogut afectar “els posteriors actes d’investigació” i “com poden tenir un efecte contaminant en el desenvolupament de la posterior recerca”.

De ser acceptades aquestes qüestions pel tribunal, que ja ha anunciat que les resoldrà la setmana vinent, tota la investigació que parteix d’aquests enregistraments quedaria invalidada i el judici no podria celebrar-se.

tracking