espanya

Sánchez repta els crítics a competir en unes primàries a l'octubre

El comitè federal debatrà dissabte la proposta, que de tirar endavant portaria a les eleccions el dia 23 i a un congrés al desembre per tenir “una veu unida”

Sánchez repta els crítics a competir en unes primàries a l'octubreEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reaccionar ahir davant la pressió dels barons crítics, després de les eleccions basques i gallegues, amb la proposta d’un congrés federal al desembre, i els va reptar a competir en les primàries que se celebrarien a l’octubre perquè puguin defensar l’abstenció en favor de Mariano Rajoy. “Ha arribat el moment. És hora de parlar clar”, va proclamar Sánchez després de més de quatre hores de tens debat a la comissió permanent de l’executiva, en la qual el secretari general va fer un pas endavant per acceptar el pols amb els crítics després de mesos de divisió interna.

Sánchez va assegurar que després de molts anys, ha arribat el moment que el PSOE tingui una “veu unida” i tots estiguin “a pi­-nyó amb la direcció”. Després de la garrotada electoral a Galícia i el País Basc, el líder socialista va optar per proposar que el congrés se celebri el 2, 3 i 4 de desembre, després de l’elecció del secretari general en primàries el 23 d’octubre. El comitè federal, el màxim òrgan del partit que agrupa prop de 300 delegats, serà el que ratifiqui o no la proposta, en la reunió de dissabte vinent.

Els detractors de Sánchez, amb el PSOE andalús al capdavant i secundat per altres càrrecs, com Carme Chacón i Eduardo Madina, van rebutjar l’ultimàtum, i li van exigir que faci marxa enrere i que assumeixi responsabilitats pels mals resultats electorals. No van revelar, però, com maniobraran per evitar el congrés, i en el cas que prosperi la proposta de la direcció, si algun d’ells competirà amb el secretari general.

Sánchez va evitar explicar què farà si el comitè federal rebutja la proposta, després de mostrar-se convençut que “la votació tirarà endavant i no es posaran pegues” perquè la militància resolgui en un congrés el “debat polític de fons” de què ha de fer el PSOE per evitar anar de nou a les urnes. Va avançar que es presentarà a la reelecció com a defensor d’un PSOE “clarament d’esquerres i diferenciat del PP, amb capacitat de diàleg i amb un projecte fort, unit i autònom de la dreta política i econòmica”.

El secretari general socialista va reconèixer que són “legítimes” les postures diferents a la seva que mantenen “significatius dirigents” del partit, en al·lusió a l’andalusa Susana Díaz, l’extremeny Guillermo Fernández Vara o l’expresident Felipe González, “que defensen de manera cada vegada més clara que el PSOE ha de donar suport a la investidura de Rajoy”. Per Sánchez, el congrés és “la millor via” per resoldre aquest dilema, en comptes de limitar-ho a una consulta en la qual els afiliats diguin si estan a favor o no de l’abstenció. “Necessitem debatre, votar i, un cop debatut i votat, és important que el PSOE tingui una sola veu, no com ha passat fins ara”, va resumir.

Rajoy, en espera

De la seva banda, el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va assegurar durant una roda de premsa de valoració dels resultats electorals de diumenge, que seguirà intentant formar govern perquè és la seva “obligació” i, de fet, va subratllar que manté intacta la seva oferta al PSOE per governar en coalició, a través de pactes o permetent la investidura del PP amb la seva abstenció. Això sí, va admetre que queda en espera de veure “com evolucionen els esdeveniments” a la formació socialista abans de posar-se en contacte amb Pedro Sánchez davant l’“impasse” en que es troba el PSOE.

tracking