Espanya

PP i C's signen el pacte anticorrupció i comencen a negociar la investidura

l text haurà de tramitar-se en els primers tres mesos de legislatura i marca l’inici d’una aliança que els populars esperen que esdevingui un acord de govern

PP i C's signen el pacte anticorrupció i comencen a negociar la investiduraEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP i Ciutadans van signar ahir el pacte anticorrupció, que haurà de tramitar-se en els tres primers mesos de la legislatura, que marca l’inici de la negociació perquè el partit taronja voti sí a la investidura de Mariano Rajoy, en una aliança “sense línies vermelles” que els populars aspiren a convertir en acord de govern. Amb la data d’investidura ja fixada, el 30 d’agost, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar de la seva banda que està disposat a reunir-se amb el president del govern en funcions, tot i que va tornar a deixar clar que el seu partit votarà no a la investidura de Rajoy i als pressupostos generals de l’Estat.

Els portaveus del PP, Rafael Hernando, i de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, van ser els encar­regats de rubricar al Congrés dels Diputats el pacte contra la cor­rupció, que inclou la prohibició que cap càrrec imputat formi part de l’executiu o tingui escó al Parlament, l’eliminació dels aforaments i la reforma de la Llei electoral sobre tres principis: llistes desbloquejades, proporcionalitat i fi del vot pregat. Els altres tres requisits són acabar amb els indults per corrupció política, la limitació de mandats a vuit anys i l’obertura d’una comissió de recerca sobre el presumpte finançament irregular del PP.

Amb la signatura d’aquestes condicions, tots dos partits obren una conversa de continguts i reformes per aconseguir en els propers dies un acord d’investidura. Els respectius equips negociadors, que van mantenir ahir la primera trobada, abordaran quatre blocs: l’econòmic, el social, el pacte per l’educació i l’enfortiment de les institucions.

Rafael Hernando va assenyalar que cal “aconseguir un gran acord per a un pacte d’investidura que desitjaríem que es convertís en un pacte de govern”. Per això, el dirigent popular va assegurar que el seu partit treballarà “amb generositat, amb ment oberta i pensant en els interessos dels espanyols”. Hernando va destacar que el partit pretén “donar passos sense pausa” fins a aconseguir un acord que permeti arribar a la sessió d’investidura amb 169 suports de moment. Intentarem incloure o sumar a alguns més”, va afegir.

Girauta va dir que, “si alguna cosa comença ara, és una cultura del pacte, que va existir en moments transcendentals de la democràcia i que ara torna”. El representant de C’s va ressaltar que “no tenim temps a perdre, hem passat molts mesos en situació d’interinitat”, a l’hora que va assenyalar que la formació encara les negociacions sense marcar “línies vermelles” i amb “esperit de desbloqueig”, tot i que algunes qüestions seran “gairebé irrenunciables”.

Pressió sobre el PSOE

Tant el PP com Ciutadans van tornar a fer pressió sobre el PSOE perquè permeti que hi hagi govern a Espanya amb la seva abstenció i no obstrueixi la situació política. Cal recordar que, en cas que fracassi aquesta investidura i passin dos mesos sense que hagi estat triat cap candidat, les eleccions generals haurien de celebrar-se el dia de Nadal, el 25 de desembre. Pedro Sánchez va considerar que l’elecció de la data per a la investidura demostra la “poca talla política” de Rajoy. La vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, li va respondre que “no va ser possible consensuar la data amb el PSOE”, perquè Sánchez “no va voler posar-se al telèfon” quan Rajoy el va trucar aquest dimecres.

tracking