Espanya

Rajoy accepta les condicions de C's i se sotmetrà a la investidura el dia 30

El PP signarà avui el pacte anticorrupció amb Ciutadans

Rajoy accepta les condicions de C's i se sotmetrà a la investidura el dia 30Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mariano Rajoy se sotmetrà al debat d’investidura al Congrés els dies 30 i 31 d’agost, després d’acceptar les condicions de Ciutadans per iniciar les negociacions, que començaran avui mateix amb la signatura del pacte anticorrupció i una primera trobada. La presidenta de la Cambra Baixa, Ana Pastor, va anunciar ahir la data de la investidura després que Rajoy anunciés estar en disposició de sotmetre’s-hi després de reunir-se amb el líder de C’s, Albert Rivera, i donar-se per iniciades formalment les negociacions entre ambdós partits.

Els portaveus del PP, Rafael Hernando, i de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, rubricaran al Congrés aquest acord contra la corrupció, que inclou la prohibició que cap càrrec imputat formi part del govern o tingui escó al parlament; l’eliminació dels aforaments, i la reforma de la llei electoral sobre tres principis: llistes desbloquejades, proporcionalitat i fi del vot pregat. Altres requisits són acabar amb els indults per corrupció política, la limitació de mandats a vuit anys i l’obertura d’una comissió de recerca sobre el cas Bárcenas.

Es tracta d’aplanar el camí cap a un acord que serà “d’investidura”, en cap cas per formar un govern conjunt, va precisar Rivera. No obstant això, Rajoy va qualificar de “decisiu” el pas donat en la reunió i va subratllar la intenció de parlar amb el líder socialista, Pedro Sánchez, per demanar-li “la seva col·laboració perquè Espanya pugui tenir un govern”.

La data del 30 d’agost, que Pastor va comunicar a Felip VI, va ser acordada després de l’encàrrec del monarca, el passat 28 de juliol. En cas que fracassi aquesta investidura i passin dos mesos sense que hagi estat triat cap candidat, les eleccions haurien de celebrar-se el dia de Nadal.

El debat començarà el dimarts 30 i hi haurà una primera votació el 31, en la qual el candidat ha de ser triat per majoria absoluta; de no ser així, hi haurà una segona votació 48 hores després, el 2 de setembre, en la qual ha de ser triat per majoria simple.

Rajoy va advertir que, si no tirés endavant la investidura i s’acabessin convocant noves eleccions, “seria un fracàs sense pal·liatius de les negociacions polítiques”. Un fracàs del que “tindrien culpa aquells que bloquegen”, en clara al·lusió al PSOE.

Diàleg PODEM-PSOE

D’altra banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar que, després de parlar per telèfon amb Pedro Sánchez i confirmar-li que votarà no a Rajoy, els dos estan d’acord que caldrà dialogar “si fracassa el candidat del PP”. No obstant això, el líder socialista va negar que hagi abordat amb una altra formació negociacions per formar un govern alternatiu davant l’“hipotètic fracàs” del líder popular.

tracking