Espanya

El PP prepara el 'sí' a C's mentre el PSOE es referma en el 'no' a Rajoy

Tot apunta que els populars s’avindran a negociar amb Ciutadans mentre intensifiquen la pressió sobre els socialistes perquè facilitin la investidura

El PP prepara el 'sí' a C's mentre el PSOE es referma en el 'no' a Rajoy

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP donarà previsiblement avui el sí a les condicions de Ciutadans per començar a negociar, mentre el PSOE construeix aquests dies el relat del no a la investidura de Mariano Rajoy. Una negativa que els socialistes pensen, de moment, mantenir, mentre rebutgen les pressions procedents dels populars i de C’s perquè s’avinguin a l’abstenció i facilitin així el nou govern.

Rajoy presideix avui la reunió del comitè executiu nacional que discutirà les sis condicions que ha posat C’s per negociar la investidura i passar de l’abstenció al vot a favor per al candidat del PP. Sis peticions sobre la lluita contra la corrupció i per la regeneració democràtica, a les quals se’n suma una altra, que es fixi una data per al debat d’investidura.

Els populars van insistir que les condicions de C’s tenen “matisos en si mateixes”, perquè algunes requereixen reformes constitucionals i, per tant, el concurs de la resta de forces polítiques, sobretot del PSOE. El número tres del PP, Fernando Martínez-Maillo, va reiterar que “es necessita” el PSOE “perquè hi hagi una investidura” i va acusar els socialistes d’estar “més obstinats” que el procés sigui fallit que en el fet que hi hagi nou govern.

A més de la reunió del PP, el PSOE també tindrà una cita important en la qual previsiblement donarà resposta al plantejament que facin els populars. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, reuneix l’executiva del partit i la direcció del grup socialista al Congrés per preparar les línies mestres de la seva intervenció en el debat d’investidura de Rajoy, segons fonts d’aquest partit.

En la vigília d’aquestes dues trobades, l’ambient s’ha caldejat amb les declaracions del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui en una entrevista al diari El País va assenyalar que l’alternativa a Mariano Rajoy és “un altre candidat del PP, candidats d’altres partits o candidats independents”. Una reflexió que Martínez-Maillo va considerar, amb ironia, “producte de les calors de l’estiu” i que altres dirigents populars van criticar, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, que va considerar “implantejable” la proposta.

Les paraules d’Iceta tampoc van caure bé al PSOE. El president aragonès, Javier Lambán, va dir que se surten “del carril en el qual fins ara han estat canalitzades les opinions del partit”, perquè el comitè federal es va mostrar contrari a la investidura de qualsevol membre del PP.

I des de Ciutadans, el responsable de Comunicació, Fernando de Páramo, va demanar als socialistes, davant la proposta d’Iceta, que “siguin realistes”. També va avisar els populars que les condicions del seu partit “són innegociables”, perquè “no hi ha matisos contra la corrupció”.

tracking