Pròxim Orient

Alliberen 2.000 persones a Síria segrestades per l'Estat Islàmic

Els gihadistes perden el control de Mabij, la ciutat siriana que havia servit de punt estratègic per anar cap a Turquia

Alliberen 2.000 persones a Síria segrestades per l'Estat Islàmic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La milícia islamista Estat Islàmic (EI) va posar ahir en llibertat la major part dels habitants de Manbij que havien estat segrestats pels gihadistes durant el replegament d’aquesta ciutat al nord de Síria, segons va informar l’Observatori Sirià dels Drets Humans. “Els civils van ser posats en llibertat als afores de la ciutat i prop de la ciutat de Jarablus, a la frontera amb Turquia, després que els combatents de l’EI arribessin als seus refugis”, va explicar. Segons un portaveu militar kurd, els gihadistes van prendre divendres com a escuts humans uns 2.000 habitants de Manbij quan abandonaven la ciutat assetjada.

Després de més de dos mesos de combats, les Forces Democràtiques de Síria (FDS), una aliança de combatents sirians liderada per kurds, va reconquerir divendres Manbij amb suport aeri nord-americà. La ciutat, que estava en mans de l’EI des del 2014, és estratègicament important perquè a través seu hi passa una important ruta de proveïment cap al bastió gihadista d’al-Raqqa. De fet, ahir també van continuar els enfrontaments a Alep.

L’Observatori Sirià per als Drets Humans va assenyalar que les FDS van ocupar el districte d’al-Sarab, al nord de Manbij, l’últim reducte de l’EI a la ciutat. Segons l’observatori, els combatents islàmics es van retirar sense lluitar d’al-Sarab en direcció la zona de Jarablous, una àrea rural situada al nord de la província d’Alep.

“Gairebé 2.500 combatents de l’Estat Islàmic i les seves famílies van sortir en 500 cotxes cap a Jarablous després d’un acord amb el DFS”, va afirmar el director de l’observatori, Rami Abdel Rahman, des de Londres. La reconquesta de Manbij tindrà un impacte important en la capacitat de l’EI. La ciutat és crucial en la ruta de subministrament i combatents pel seu bastió d’al-Raqqa, a Síria. Mentrestant, continuen els combats a la ciutat siriana d’Alep.

Els observadors dels drets humans van informar de desenes d’atacs aeris i d’artilleria. Com a resultat, un hospital de nens prop d’Alep va haver d’interrompre el servei. Save the Children va advertir ahir de l’augment dels atacs a escoles al nord-oest de Síria, per culpa dels combats a les regions d’Alep i Idlib.

tracking