Política

Rajoy avisa del risc d'eleccions després d'un altre 'no' de Sánchez

La reunió dels líders del PP i el PSOE no desencalla la situació de desgovern d’Espanya

Rajoy avisa del risc d'eleccions després d'un altre 'no' de SánchezAgències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va advertir ahir que si el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, manté la negativa a la investidura del líder del PP, el país està condemnat a unes temudes terceres eleccions. Després de la reunió que van mantenir els dos líders dels principals partits espanyols quant a vots, en la qual el socialista va negar novament al popular facilitar-li la investidura a la presidència, els dos van comparèixer davant els mitjans per explicar els detalls d’una reunió que va durar 55 minuts.

“Amb el seu no manté el bloqueig i fa que ens porti a eleccions”, va avisar Rajoy, posant pressió sobre Sánchez. Aquest, per la seva part, va indicar que és el president en funcions qui ha de “posar-se a treballar” i negociar amb els seus “aliats potencials”. “L’esquerra no donarà suport a la dreta ni a allò que volem canviar”, va assegurar el secretari general del PSOE després que Rajoy li proposés una “gran coalició”. Després hi va afegir que “si les dretes diuen que no, per què l’esquerra hauria de donar suport a la dreta?”. Sánchez també va indicar que sortia “més preocupat” de la reunió ja que Rajoy no li va confirmar si aniria o no a la sessió d’investidura en cas de no comptar amb el suport necessari.

En aquesta qüestió, el líder popular no va aclarir la incògnita i va ironitzar sobre si anar a una investidura fallida suavitzaria les posicions en un segon intent: “Podrien suavitzar-se abans i així ens evitaríem perdre el temps.” Rajoy, però, no va tancar la porta completament amb un “es pot si es vol”, com ho va fer el socialista, que assenyalava que “serà el comitè federal del PSOE qui decideixi si hi ha un canvi de posició”.

La tercera part en discòrdia, Albert Rivera, que avui es reunirà amb el president en funcions, va criticar l’actitud dels líders del PP i el PSOE abans de trobar-se amb Rajoy. Rivera va titllar d’“egoisme” i “tancament” les actituds dels dos polítics i els va demanar “sentit comú” per arrencar la legislatura i no condemnar Espa­nya al “bloqueig institucional i a una crisi sense precedents”. A més, el líder de Ciutadans va demanar a Sánchez escoltar veus del seu partit com la de Felipe González, que veu bé facilitar la investidura de Rajoy.

EL PDC ES QUEDA SENSE GRUP PARLAMENTARI AL CONGRÉS

Per primera vegada en la seva història, el Partit Demòcrata Català (PDC), l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), no tindrà grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats espanyol. El PP, el PSOE i Units Podem es van abstenir en la votació i Ciutadans els va vetar justificant que no es poden fer “regals” a un partit que “busca trencar Espanya”. A més d’incorporar-se al grup mixt, el fet de no tenir grup propi significarà la pèrdua d’uns tres milions d’euros i tenir menys poder parlamentari. El cap de llista de PDC, Francesc Homs, va justificar quedar-se sense grup tot exposant que els seus vuit diputats havien “pagat” el càstig de l’aprovació de la primera llei de desconnexió del Parlament català.

tracking