TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Munic

La policia afirma que el jove no tenia vincles amb Estat Islàmic

El tirador s’havia interessat per “atacs indiscriminats” i se sospita que patia una malaltia depressiva

La policia afirma que el jove no tenia vincles amb Estat IslàmicEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jove germànic-iranià de 18 anys que divendres va assassinar nou persones a Munic i en va ferir 21, era un estudiant obsessionat amb la violència i les matances i va actuar sense cap tipus de motivació terrorista o islamista, segons la investigació de la policia i la fiscalia alemanyes.

Després de l’alerta antiterrorista desencadenada després del tiroteig a la capital de Baviera, la policia continua investigant què va empènyer el jove, identificat com a David S., a agafar una pistola i llançar-se a disparar primer en una hamburgueseria, després al carrer i finalment en un centre comercial. Segons la fiscalia, el jove es trobava en tractament psiquiàtric i el ministre d’Interior bavarès, Joachim Hermann, va assegurar que hi ha indicis que patia “una pertorbació psíquica”.

Ahir al matí la policia va escorcollar el pis on el presumpte tirador vivia amb els seus pares al bar­ri de Maxvorstadt. En roda de premsa, el cap de la policia de Munic, Hubertus Andrä, va explicar que en el registre de l’habitació del noi, que vivia amb la seva família i presumptament havia sofert trastorns depressius, no s’ha trobat cap indici que ho relacioni amb l’organització terrorista Estat Islàmic. Tampoc anotacions que suggereixin possibles motivacions polítiques o religioses, malgrat que sí que van localitzar retalls de diaris sobre grans operacions policials i llibres sobre actes de violència i matances. S’hi van trobar documents sobre Anders Behring Breivik, el noruec que ahir va fer exactament cinc anys va assassinar 77 persones; i sobre Tim Kretschmer, el jove de 17 anys que l’any 2009 va matar quinze persones en el seu antic col·legi de Winnenden (sud-oest d’Alemanya) i després es va suïcidar. Segons els investigadors, els documents localitzats no desvetllen els motius, però sí que testifiquen la seva fixació amb aquest tipus de matances.

La policia ara està investigant si el jove va piratejar un compte de Facebook d’una tercera persona per coneguts convidar a prendre alguna cosa al McDonalds on va començar el seu atac. Segons l’agència de notícies Associated Press hauria penjat un post en què convidava la gent a anar a l’establiment amb l’excusa que s’hi repartirien hamburgueses gratis. A hores d’ara, tampoc està confirmat si hi havia vincles entre l’assassí i alguna de les nou víctimes mortals, veïnes de Munic de diferents nacionalitats; vuit d’elles tenien entre 14 i 20 anys i la més gran, 45. L’últim balanç oficial de la policia després de l’atac assenyala que setze ferits continuen ingressats als hospitals, tres d’ells en estat greu. Segons l’atestat, després del tiroteig el jove es va suïcidar amb la seva pistola, una nou mil·límetres amb la numeració esborrada, i a la seva motxilla encara tenia carregadors amb unes 300 bales.

MERKEL PROMET ESCLARIR LA VERITAT DE L'ATAC

El tiroteig va commocionar la cancellera Angela Merkel, que ahir al migdia es va reunir d’urgència a Berlín amb el seu gabinet de seguretat, ministres i altres experts per aclarir el rerefons de la massacre. “Tots estem de dol”, va afirmar.

En una breu compareixença, la cancellera va donar el condol als familiars de les víctimes. “Compartim el seu dolor, pensem en ells, patim amb ells”, va reiterar. Merkel es va mostrar comprensiva amb la sensació de vulnerabilitat que generen atacs d’aquest tipus, comesos en llocs “en els quals qualsevol de nosaltres podia haver estat” però va voler deixar clara la voluntat de l’executiu de descobrir “què hi ha realment darrere d’aquest atac”, va dir.

tracking