Terrorisme

L'autor de l'atac de Niça feia mesos que el preparava i tenia còmplices

Bouhlel tenia fotos de la multitud reunida al passeig marítim a les festes de fa un any

L'autor de l'atac de Niça feia mesos que el preparava i tenia còmplices

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’autor de la massacre de Niça va planificar l’atac “mesos abans de passar a l’acció” i va comptar amb la cooperació de diversos còmplices, entre els quals les cinc persones que segueixen detingudes. Així ho va informar ahir el fiscal de la República, François Molins, qui va destacar “avenços notables” en la investigació, que apunten a un atemptat més planificat.

“Sembla que Mohamed Lahouaiej Bouhlel va planejar el seu acte mesos abans”, va assenyalar Molins, tot revelant que s’ha obert una investigació per diversos càrrecs vinculats amb terrorisme contra els quatre homes i la dona detinguts, que ahir van passar a disposició judicial.

Molins va explicar que al mòbil de Bouhlel es van trobar fotos on es pot veure la multitud reunida al passeig dels Anglesos per contemplar els focs artificials del 14 de juliol del 2015. Un dels detinguts, Mohamed Oualid G., amb qui l’atacant va intercanviar fins a 1.278 trucades l’últim any, apareix en dues fotos a la cabina del camió. A més, aquest sospitós li va enviar un missatge al gener del 2015, poc després de l’atemptat contra la revista Charlie Hebdo, on es llegia: “Jo no sóc Charlie i estic content, han enviat els soldats d’Al·là per acabar la feina”.

Així mateix, el passat 4 d’abril, un altre presumpte còmplice, Choukri C., li va aconsellar en un missatge privat a Facebook: “Car­rega el camió, posa a dins 2.0000 tones de ferro [...]. Talla els frens amic meu, i jo miro”.

deu detinguts al brasil

D’altra banda, deu membres d’una suposada cèl·lula terrorista que preparava atemptats de cara als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro van ser detinguts ahir al Brasil. La suposada cèl·lula s’ha desarticulat quan falten 15 dies perquè comencin les Olimpíades. El ministre de Justícia, Alexandre de Moraes, va afirmar que els arrestats “van passar de missatges sospitosos per Internet a actes preparatoris d’un suposat atemptat”. L’operació policial va tenir lloc a Sao Paulo i Paranà. Entre els detinguts hi ha, com a mínim, un menor. Segons el diari O Globo, l’Estat Islàmic hauria reclutat aquestes persones a través d’internet.

tracking