Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Espanya

C's amenaça de votar contra Rajoy si hi ha pacte amb els sobiranistes

Ciutadans no admetrà acords amb qui vol “trencar” el país
Felip VI va rebre ahir Ana Pastor, i avui comunicarà el calendari de la ronda de contactes amb els partits.

C's amenaça de votar contra Rajoy si hi ha pacte amb els sobiranistes

Felip VI va rebre ahir Ana Pastor, i avui comunicarà el calendari de la ronda de contactes amb els partits.

Efe
Actualitzada 21/07/2016 a les 07:37
Ciutadans va avisar ahir que votarà en contra de Mariano Rajoy, en lloc d’abstenir-se en la segona volta, si aquest arriba a un acord amb els nacionalistes per facilitar la seva investidura. Els populars van respondre a aquest advertiment amb més pressió: si C’s vota sí, el PP aparca qualsevol relació amb els sobiranistes.
Va ser José Manuel Villegas, el número dos d’Albert Rivera, qui va posar sobre la taula aquest avís al PP després que dimarts Ana Pastor fos triada presidenta del Congrés amb els suports previstos –els 169 diputats del PP i C’s–, i un vot sorpresa de deu parlamentaris nacionalistes, que no es van identificar, en la votació de dues vicepresidències de la mesa. Ciutadans no preveu cap tipus de pacte “amb els que volen trencar Espanya” i, per tant, Villegas va advertir que faran marxa enrere si tenen la sospita que hi ha hagut algun tipus d’acord per facilitar que Rajoy governi.
A continuació, el sotssecretari de Sectorial del PP, Javier Maroto, va posar pressió a Ciutadans en afirmar que si donen suport a Rajoy, ells aparcaran qualsevol relació amb els independentistes, per “acabar amb el paper” d’aquestes formacions en la negociació. Maroto va posar la pilota a la teulada de Ciutadans per aplanar el camí a un executiu presidit per Rajoy, convençut, a més, que seria el camí perquè els socialistes s’abstinguessin en la investidura. Una abstenció que, a hores d’ara, el PSOE rebutja rotundament.
De la seva banda, el portaveu del grup parlamentari del PP, Rafael Hernando, va dir que els deu vots addicionals que van rebre els candidats de PP i Ciutadans en les votacions a les vicepresidències de la mesa corresponen a “decisions individuals” de diputats del PNB i CDC. Hernando va assegurar que els populars no van negociar amb els partits nacionalistes perquè donessin suport a Pastor.

Secret de vot
Enmig d’aquest encreuament d’advertiments entre PP i C’s, el portaveu de Convergència al Congrés, Francesc Homs, va negar tenir un acord amb el PP a canvi de garantir-se un grup a la cambra. Homs es va emparar en el secret del vot enfront de les acusacions d’altres formacions d’haver donat suport a les esmentades vicepresidències, insistint que tots tenen “moltes ganes de saber d’on surten aquests deu vots”, si bé, en qualsevol cas, aquests suports “no canvien res”.
Mentrestant, la nova presidenta del Parlament es va entrevistar al matí amb Felip VI a la Sarsuela, per comunicar-li la constitució de la cambra baixa. El monarca farà conèixer avui el calendari de la ronda de consultes amb els partits polítics. Ni Pastor ni la Casa Reial van voler avançar si els contactes començaran aquesta setmana.

EL GOVERN RETIRA 1.000 MILIONS D'EUROS MÉS DEL FONS DE RESERVA DE LES PENSIONS
La Tresoreria General de la Seguretat Social espanyola ha disposat de 1.000 milions d’euros del fons de reserva per liquidar l’IRPF de les pensions, segons va informar el ministeri d’Ocupació. Aquest departament va recordar que cada any el sistema abona aquest mes la quantitat corresponent a l’impost sobre la renda al qual estan subjectes les pensions que paga la Seguretat Social.
“Aquesta circumstància exigeix al sistema un desemborsament excepcional que requereix una necessitat addicional de liquiditat, raó per la qual cal realitzar una disposició de les reserves”, va argumentar. No és la primera vegada que la Tresoreria de la Seguretat Social recorre a la guardiola de les pensions per pagar l’IRPF d’aquestes pensions.
Després del compliment amb Hisenda, el valor del fons se situa en 24.207 milions d’euros (preu d’adquisició), quantitat equivalent al 2,24% del PIB del 2015, si bé el valor de mercat arriba a una xifra superior, 25.604 milions d’euros, el 2,37% del PIB. La Tresoreria General de la Seguretat Social va disposar l’1 de juliol passat de 8.700 milions del fons de reserva per tal de pagar les pensions contributives.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477