Regne Unit

Theresa May substituïrà Cameron com a primera ministra britànica

La ministra d’Interior assumirà demà el càrrec, després que el cap de govern se sotmeti a l’última sessió de control parlamentari

Theresa May substituïrà Cameron com a primera ministra britànica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Theresa May, la titular d’Interior britànica, va ser confirmada ahir com a líder del Partit Conservador –després de la renúncia de la seva contrincant, Andrea Leadsom–, i demà serà designada com a primera ministra del Regne Unit en substitució de David Cameron, que va decidir plegar després del triomf del Brexit al referèndum del 23 de juny.

Cameron, el mandat del qual finalitzava el 2020, es reunirà avui per últim cop amb el seu gabinet i demà se sotmetrà a una sessió final de preguntes al parlament. Tot seguit, presentarà la renúncia davant la reina Isabel II. La monarca nomenarà aleshores May com la següent inquilina del número 10 de Downing Street, el despatx oficial des d’on haurà de dirigir les negociacions perquè el Regne Unit abandoni la UE.

La ministra d’Interior, de 59 anys, es va proclamar guanyadora del procés intern per triar un nou líder conservador davant la renúncia de la seva única rival, Andrea Leadsom, sotmesa a pressions els últims dies per haver suggerit que May seria pitjor dirigent en no ser mare. Aquesta retirada permet a la ministra no haver de sotmetre’s a unes eleccions internes entre els 150.000 afiliats del partit, com estava previst, i ser designada directament com a líder pel president del comitè del grup parlamentari tory, Graham Brady, la qual cosa escurça en dos mesos el procés perquè el Regne Unit tingui un nou cap de Govern.

May, que durant la campanya del Brexit va defensar la permanència del Regne Unit a la UE, compta amb un ampli suport entre els diputats del seu partit, i aspira a tancar les ferides internes que ha provocat la victòria en el referèndum dels partidaris de trencar amb Brussel·les. La política conservadora es convertirà en la segona dona al capdavant de l’executiu britànic, després de Margaret Thatcher, una posició des de la qual haurà de decidir quan activa l’article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia el compte enrere de dos anys per abandonar el bloc comunitari.

El que May ja ha deixat clar és que no pensa buscar una porta del darrere per evitar la sortida de la Unió: “Brexit significa Brexit, va recalcar en el seu primer discurs com a líder conservadora, acompanyada per desenes de companys de bancada davant les portes del parlament.

May va admetre que el Regne Unit afronta temps d’“incertesa política i econòmica”, però va sub­ratllar que el seu treball a partir d’ara serà buscar el millor acord possible amb Brussel·les i “forjar un nou rol” al món per al país. “Necessitem una nova visió de futur, sòlida i positiva. Una visió per a un país que funcioni no solament per a uns privilegiats, sinó per a tots, perquè donarem a la gent un major control sobre les seves vides”, va afirmar.

Eleccions, opció descartada

May ha descartat en els últims dies que tingui intenció de convocar eleccions generals abans de la fi de la legislatura, el 2020. Tot i això, els partits de l’oposició –laboristes, liberaldemòcrates i verds– han reclamat insistentment la celebració d’uns nous comicis.

Entre les incògnites que haurà de revelar la propera primera ministra britànica hi ha la composició del nou govern, així com el paper que jugaran a partir d’ara alguns dels principals impulsors tories de la campanya del Brexit, com l’exalcalde de Londres Boris Johnson o el ministre de Justícia, Michael Gove.

tracking