Regne Unit

Dos milions de britànics demanen que es repeteixi el referèndum

Un ciutadà entra una petició al Parlament perquè es torni a votar, que ahir ja comptava amb el suport de més de dos milions de persones

Dos milions de britànics demanen que es repeteixi el referèndumEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni 24 hores després que es conegués divendres el resultat del referèndum que deixava Gran Bretanya fora de la Unió Europea, els partidaris de seguir en aquest organisme van començar a moure tots els fils possibles per evitar el divorci entre Londres i Brussel·les. Un d’aquests va ser el britànic William Oliver Healey, que va iniciar una petició al Parlament perquè es repetís el referèndum. Aquesta petició ahir ja comptava amb el suport de més de dos milions de persones, segons es pot constatar en el mateixa web del Parlament britànic. “Nosaltres, els sotasignats, fem una crida al govern de Sa Majestat per tal que implementi un decret pel qual si el vot per romandre o sortir [de la Unió Europea] és inferior al 60% amb una participació inferior al 75% ha d’haver-hi un altre referèndum”, ressalta la petició que només poden firmar britànics o residents al Regne Unit. Queda per veure si la petició prospera, però el Parlament l’haurà de tenir en compte, ja que supera els 100.000 sol·licitants.

Joves indignats

Per un altre costat, a les xarxes socials, majoritàriament utilitzades pels joves, també es van fer notar els partidaris de quedar-se a la UE amb hashtags com Not in my name (No en el meu nou), What have we done (Què hem fet) o Regrexit, una combinació de la paraula Regret, penediment, i exit, sortida. I és que entre els joves hi ha indignació, ja que entre aquest sector és on es va imposar l’opció que el Regne Unit es quedés a la Unió Europea. El 73% dels joves entre 18 i 24 anys van votar a favor de seguir a la UE, mentre que els de 25 i 34 aquesta opció es va imposar amb un 62%. D’altra banda, el 57% dels votants entre 55 i 64 anys van apostar pel Brexit, una opció que es va incrementar fins al 60% entre els majors de 60 anys.

Per la seva part, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va obrir el camí per un segon referèndum independentista i va demanar negociar la permanència de la regió a la UE, una opció que es va imposar amb el 62%. “Escòcia afronta la perspectiva de ser treta de la UE contra la seva voluntat. Considero que això és democràticament inacceptable”, va dir ahir Sturgeon.

EUROPA VOL UN DIVORCI RÀPID AMB EL REGNE UNIT

Els representants dels sis països fundadors de la UE, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos i Luxemburg, es van reunir ahir per analitzar el futur de la comunitat sense el Regne Unit i van demanar “un divorci ràpid” amb Londres, que té dos anys per deixar el bloc. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va considerar que el Regne Unit ha de demanar immediatament la petició d’abandonar la UE i va advertir que “no serà un divorci amistós”. Més conciliadora va ser la canceller Angela Merkel, que va descartar imposar condicions dures als britànics. Arran del resultat del referèndum, l’anglès Jonathan Hill va anunciar que dimitia com a comissari europeu d’Estabilitat Financera.

tracking