Regne Unit

L'acusat de matar Jo Cox crida davant de la jutge “mort als traïdors”

Tommy Mair no va voler respondre a les preguntes de la magistrada i després de 15 minuts el van derivar al psiquiatra

L'acusat de matar Jo Cox crida davant de la jutge “mort als traïdors”EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tommy Mair, el sospitós d’assassinar la diputada laborista al Regne Unit, Jo Cox, va declarar ahir davant de la justícia després d’haver estat acusat formalment d’homicidi. Davant la Cort de Magistrats de Westminster, al centre de la capital britànica, en ser preguntat pel seu nom, va cridar “Mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit”.

L’acusat, de 52 anys, està acusat de diversos càrrecs, inclosos els d’assassinat, agressió i possessió d’armes. Va arribar a la sala emmanillat a un agent de policia. No obstant això, el que sol ser un mer tràmit, la primera compareixença davant la justícia, no ho va ser. En dues ocasions, quan la jutge va demanar a l’acusat que s’identifiqués, va respondre “em dic mort als traïdors, llibertat per al Regne Unit”. Van ser les úniques paraules que va pronunciar durant els 15 minuts que va durar la vista. “Donat el nom que acaba de donar”, va dir la jutge, “ha de ser vist per un psiquiatre”.

Mair, veí de Birstall, a Yorkshire occidental, es troba en custòdia policial des de la seva detenció el dijous a primera hora de la tarda, poc després de la mort de Cox. El cas està en mans de la unitat antiterrorista de la fiscalia i ha estat transferit a Londres. La fiscalia va comunicar a la jutge que Mair es va definir davant la policia com “un activista polític” poc després de la seva detenció. Així figura en l’atestat policial, que indica que l’acusat va cridar “això és per Gran Bretanya” i “mantinguem Gran Bretanya independent”, mentre apunyalava repetidament i disparava tres vegades a la jove diputada.

La policia britànica investiga seriosament les possibles connexions del presumpte assassí amb l’extrema dreta i grups neonazis. El nom de Mair apareix en una llista de subscriptors, a la fi dels vuitanta, de la publicació SA Patriot, un grup pro apartheid sud-africà. D’altra banda, el grup de drets civils nord-americà Southern Poverty Law Center (SPLC) afirma que havia establert vincles amb el grup neonazi nord-americà National Alliance entre els anys 1999 i el 2003. Segons la SPLC, hauria comprat llibres de continguts neonazis i supremacistes, així com manuals per fabricar pistoles i explosius. L’arma que hauria fet servir, però, no era casolana.

LA PERMANÈNCIA A LA UE GUANYARIA SEGONS ELS DARRERS SONDEJOS

La permanència del Regne Unit a la Unió Europea torna a encapçalar les enquestes. 48 hores després de l’assassinat de la diputada laborista Jo Cox, un sondeig realitzat per la firma BMG pel rotatiu escocès The Herald mostra que el suport al Brexit ha perdut força entre els britànics. Segons l’enquesta, el 46% recolzaria l’opció in, mentre que el 43 % seria partidari de la sortida.

El sondeig implica un gir important, ja que el dijous passat s’inclinaven majoritàriament pel Brexit, amb una diferència de set punts. No obstant això, la diferència segueix sent mínima i els analistes adverteixen que la partida encara no està decidida. Un 11% dels més de mil enquestats reconeix que encara no ha decidit què votarà dijous.

tracking