Regne Unit

Assassinada una diputada laborista en plena campanya del Brexit

Jo Cox, de 41 anys, és apunyalada i tirotejada al crit d’“El Regne Unit primer!”, nom d’una formació d’extrema dreta

Assassinada una diputada laborista en plena campanya del BrexitEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assassinat a trets d’una diputada laborista, partidària que el Regne Unit continuï a la Unió Europea (UE), va commocionar ahir el país i va portar a la paralització de la campanya del referèndum de dijous vinent. Jo Cox, de 41 anys, va morir poc després de rebre diversos trets i ser apunyalada a la localitat de Birstall, al nord d’Anglaterra, uns fets pels quals va ser detingut un home de 52 anys i que els mitjans van identificar com a Thomas Mair. La policia investiga el relat de diversos testimonis que van indicar que l’atacant va cridar la consigna Britain first! (El Regne Unit primer!), nom d’una formació d’ultradreta contrària a la immigració i a la Unió Europea.

La parlamentària anglesa, amb seient a la Cambra dels Comuns des de les últimes eleccions generals, el maig del 2015, va ser atacada prop d’una biblioteca local, on cada setmana participava en trobades amb electors de la seva circumscripció. “Sortia de la biblioteca amb el seu assistent i [l’atacant] l’estava esperant. Primer la va apunyalar i un home va mirar d’aturar-lo, i després li va disparar”, va relatar als mitjans Terry Flynn-Edwards, testimoni del succés. Altres persones que es trobaven al lloc van descriure com l’home, que portava una gor­ra blanca, va disparar una pistola amb aspecte “antic” almenys tres vegades contra Cox, dues de les quals quan ja era al terra, a més d’apunyalar-la.

L’últim cas, el 1990

Aquest és el primer assassinat d’un diputat britànic des que l’Exèrcit Republicà Irlandès (IRA) es va atribuir la mort del conservador Ian Gow el 1990. El primer ministre britànic, David Cameron, es trobava volant cap a Gibraltar quan es va produir l’atac. El mandatari tenia previst participar en un míting a favor de seguir a Europa al costat del ministre principal del Penyal, Fabián Picardo. El cap de l’executiu, que va suspendre l’acte, va encapçalar les condolences de tots els partits per la mort de Cox i va decidir que les banderes de Downing Street, la seva residència i despatx oficials, així com de la resta d’institucions al centre de Londres lluïssin les banderes a mitja asta. “La diputada tenia un llarg historial de solidaritat. Va mostrar un gran interès en donar suport als refugiats sirians i fer el correcte en aquest món”, va afirmar Cameron.

També va expressar consternació el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que va assenyalar que tot el país està commocionat per l’“horrible assassinat” de la seva companya. Nigel Farage, líder de l’euròfob Partit per la Independència del Regne Unit (UKIP) i un dels abanderats de la campanya pel Brexit, es va mostrar per la seva banda “terriblement entristit” per l’assassinat.

La immigració era un dels temes que més van preocupar Cox durant la seva carrera política. En el primer discurs al Parlament britànic, fa un any, la diputada va fer un al·legat en favor de la diversitat en la seva circumscripció, Batley i Spen, al comtat de West Yorkshire. “Les nostres comunitats han millorat profundament gràcies a la immigració, ja sigui d’irlandesos catòlics, de musulmans de Gujarat, a l’Índia, o persones del Pakistan”, va declarar en la primera intervenció als Comuns. “No deixa de sorprendre’m, quan viatjo per la meva circumscripció, que estem més units i hi ha molt més en comú entre nosaltres que qualsevol cosa que ens divideixi”, va afirmar aleshores.

tracking