Regne Unit

Londres avisa que apujarà impostos i farà retallades si guanya el Brexit

El ministre d’Economia alerta que haurà d’aplicar un pressupost d’emergència per cobrir un forat de 30.000 milions de lliures

Londres avisa que apujarà impostos i farà retallades si guanya el Brexit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre britànic d’Economia, George Osborne, va advertir ahir que pot veure’s obligat a aplicar un pressupost d’emergència, amb implicacions per a la despesa pública i les finances de la població, si guanya el Brexit. Davant l’avanç en les enquestes del suport a la sortida britànica de la UE en el referèndum del dia 23, Osborne va revelar les mesures per bregar amb el xoc que podrien patir les arques públiques si prospera aquesta opció, ja que calcula un “forat negre” de 30.000 milions de lliures.

Osborne va avançar que “l’economia del país patirà un cop” i que és la seva “responsabilitat” alertar sobre les conseqüències de sortir del bloc europeu. El ministre considera que el Brexit provocaria una caiguda de la inversió per part de les empreses, i que per tant aquestes contractaran menys gent, la qual cosa suposarà una dura garrotada per a les famílies.

Com a part del seu “pla de xoc”, Osborne planeja una retallada de 2.500 milions de lliures en el servei nacional de salut, una reducció de 1.200 milions de lliures al pressupost de defensa i una retallada de la despesa per a educació de 1.150 milions de lliures. Aquestes xifres estan calculades a partir d’una anàlisi feta per l’Institut d’estudis fiscals, que estima, a més, que caldrà apujar els impostos de l’alcohol i el carburant, i els corresponents a la renda.

“Com a ministre d’Economia, tindria la responsabilitat de restablir l’estabilitat en les finances públiques amb un pressupost d’emergència on hauríem d’augmentar els impostos i retallar la despesa”, va insistir Osborne.

Davant l’advertiment del ministre, 57 diputats conservadors van signar una declaració conjunta en la qual van qualificar d’“increïble” que Osborne “faci aquest tipus d’amenaces”, comprometent-se a bloquejar qualsevol intent del govern d’aplicar un “càstig”. “És absurd dir que si la gent vota per recuperar el control dels assumptes interns vulguin castigar-ho. No trobaran suport en el Parlament amb aquestes propostes de retallades”, assenyala la nota.

tracking