Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Estats Units

Obama dubta que els fets d'Orlando estiguessin dirigits per extremistes

El president afirma que la matança va ser un acte de “terrorisme nacional”
El president nord-americà, Barack Obama, ahir durant la compareixença.

Obama dubta que els fets d'Orlando estiguessin dirigits per extremistes

El president nord-americà, Barack Obama, ahir durant la compareixença.

Actualitzada 14/06/2016 a les 07:31
El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir que no hi ha proves clares que la matança ocorreguda a Orlando (Florida) diumenge passat estigués “dirigida” per extremistes ni que formés part d’un pla terrorista de major escala. Obama va fer aquestes declaracions després de reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional a la Casa Blanca per conèixer els últims avenços en la investigació dels fets, durant els qual van morir 50 persones, entre les quals l’autor del tiroteig.
Obama va afirmar que les recerques, en les quals es considera l’atac com “un acte de terrorisme”, encara no havien permès determinar quins van ser els mòbils del presumpte autor de la massacre, però va dir que segons les dades recaptades es tracta d’un cas de “terrorisme domèstic”. El tirador, hi va afegir, “estava inspirat per informació molt extremista a través d’Internet”, i Obama va comparar la situació amb allò ocor­regut a la localitat de San Bernardino, a Califòrnia, a la fi de l’any passat, quan una parella també influenciada per l’integrisme islàmic va acabar amb la vida de 14 persones i en va ferir 22.
El presumpte autor dels fets, Omar Seddique Mateen, nascut a Nova York fa 29 anys i mort per trets de la policia, va jurar lleialtat al grup terrorista Estat Islàmic (EI) –grup que poc després va reivindicar els fets–, en les seves converses telefòniques amb els negociadors policials durant les tres hores que va romandre dins del club nocturn Pulse amb una trentena d’ostatges, segons va informar la policia. “Encara que lluitem contra l’Estat Islàmic i altres organitzacions extremistes a l’estranger, un dels principals reptes que tindrem és aquesta propaganda que arriba a individus que acaben motivats per entrar en acció”, va considerar el president nord-americà.
En aquest sentit, Obama va mostrar la seva preocupació pel problema afegit que aquestes persones radicalitzades tinguin “un accés fàcil” a “armes molt poderoses”, com les que va fer servir l’autor de la matança. “Pensem que és terrorisme i ignorem el problema que tenim amb les armes. Hem d’anar darrere de les organitzacions terroristes i extremistes, però també hem d’assegurar-nos que a aquesta gent no li resulta fàcil obtenir aquest tipus d’armes”, va asseverar.
El governant va indicar que Mateen va obtenir les armes de manera legal, ja que no tenia cap tipus d’historial delictiu. “El fàcil que sigui o no obtenir aquestes armes marcarà la diferència en aquest tipus de casos. No importa la motivació”, va reiterar Obama. Mateen va utilitzar una arma curta i un fusell d’assalt AR-15.

Investigat el 2013 i el 2014
L’FBI va reconèixer diumenge que ja havia investigat el 2013 i el 2014 el sospitós per la seva possible vinculació amb grups terroristes, i analitza ara dos viatges que Mateen va realitzar a l’Aràbia Saudita. Les claus de la investigació poden estar en els registres a les seves propietats, un apartament a Fort Pierce i una casa a Port Saint Lucie, ambdues a Florida, de les quals els agents es van endur documentació i un portàtil. L’altre focus d’atenció és el propi local nocturn, on els efectius policials treballen constantment i d’on ja s’han retirat tots els cossos, que han estat traslladats a l’oficina forense del comtat d’Orange. Fonts de la fiscalia general van indicar que la recerca està en una fase inicial i que s’investiga diverses persones per la possible connexió amb el cas.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477