Política

L'enquesta del CIS confirma el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE

El PP tornaria a guanyar i obtindria de 118 a 121 escons, entre dos i cinc menys

L'enquesta del CIS confirma el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOEEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP tornaria a guanyar les eleccions espanyoles el 26 de juny amb fins a 121 diputats, segons l’última enquesta del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), que també vaticina el sorpasso de la coalició Units Podem i les seves confluències sobre el PSOE, al qual podria avantatjar en fins a dotze escons.

El sondeig, elaborat entre el 4 i el 22 de maig, i que es va divulgar ahir a poques hores que comencés la campanya electoral, revela que la candidatura de Pablo Iglesias obtindria el 25,6% dels vots i un màxim de 92 diputats, quan al desembre la suma de Podem amb Esquerra Unida es quedava en 71. Els socialistes, encapçalats per Pedro Sánchez, passarien a ser la tercera força política al Congrés –quelcom inèdit a la recent història del país– amb un 21,2% dels suports i entre 78 i 80 escons, deu o dotze menys que els obtinguts al desembre. Amb tot, la suma d’Units Podem i el PSOE permetria una nova majoria parlamentària que agruparia una mica més de 170 escons.

De l’altre costat, el PP es mantindria en primera posició, encara que el CIS calcula que podria perdre representació, perquè li dóna entre 118 i 121 diputats –enfront dels 123 de desembre–, amb un 29,2% dels vots. Mentre, Ciutadans baixaria lleugerament la representació al Congrés i obtindria entre 38 i 39 escons –en va obtenir 40 al desembre–, amb el 14,6% dels sufragis.

Pel que fa a Catalunya, la victòria seria per a En Comú Podem, que amb un 4,5% de vots obtindria entre 14 i 15 escons, 3 més que els que ostenta actualment. ERC seria el segon partit més votat, amb un 2,4% i 8-9 diputats, seguit del PSC, amb 8 escons. CDC, amb l’1,8%, recularia fins als 6 o 7 diputats –ara en té 8–, mentre que Ciutadans n’obtindria 5, i el PP, entre 4 i 5.

El coordinador d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, es manté com a polític més ben valorat amb un 4,81. El segueixen Xavier Domènech, d’En Comú Podem, amb un 4,63, Albert Rivera (Ciutadans), amb un 4,17, Pedro Sánchez, amb 3,99, Joan Tardà (ERC), amb 3,77, Francesc Homs (CDC), amb un 3,70, i Pablo Iglesias (Podem), amb un 3,41. A la cua hi ha el president en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, amb un 3,09.

PUIGDEMONT NO HAURIA ACCEPTAT DE SABER EL CANVI EN L'ACORD

Carles Puigdemont va revelar ahir que si hagués sabut que l’acord d’estabilitat amb la CUP havia de mutar no hauria acceptat l’oferiment d’Artur Mas per presidir la Generalitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va analitzar l’anunci que va plantejar la vigília al Parlament d’una qüestió de confiança en què es replantejarà el full de ruta del procés, i forçarà la CUP a un “o ho agafes o ho deixes”. “Si m’haguessin advertit que l’acord havia de mutar no m’hi hauria ficat, així de clar. No crec que Mas m’ho hagués proposat”, va dir, incidint que la qüestió de confiança la vol fer extensible a tots els grups per decidir si opten “per la regressió a un autonomisme tronat o se sumen a un projecte d’innovació i progrés per a Catalunya”.

tracking