TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Catalunya

La CUP manté el veto als comptes del 2016 i fa trontollar la legislatura

Una assemblea extraordinària de la formació decideix, per 29 vots a 26, i 3 abstencions, no retirar l’esmena a la totalitat dels pressupostos

La CUP manté el veto als comptes del 2016 i fa trontollar la legislatura

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Polític i el Grup d’Acció Parlamentària de la CUP van decidir ahir a la nit en el marc d’una assemblea extraordinària mantenir el veto als pressupostos de la Generalitat per al 2016, el que deixa tocat el procés sobiranista i posa en perill l’estabilitat del govern i la continuïtat de la legislatura. La decisió es va prendre per 26 vots a favor de retirar l’esmena a la totalitat del projecte, 29 en contra i 3 abstencions.

D’aquesta manera, i malgrat les contínues ofertes de negociació i les contrapropostes presentades pel govern català en els darrers dies per acontentar els cupaires –l’augmentar la despesa social o la creació d’una comissió de seguiment que supervisi el compliment del full de ruta independentista, per exemple–, la trobada de la formació anticapitalista, de poc més de tres hores de durada, va servir per ratificar l’esmena a la totalitat dels comptes presentada ara fa una setmana. Els pressupostos, per tant, seran tombats en el ple del Parlament de Catalunya que s’ha de celebrar avui, sempre que no hi hagi sorpreses d’última hora.

La reunió in extremis de la CUP va ser forçada per tres assemblees territorials del partit, ja que es va entendre que s’havia de replantejar l’esmena a la totalitat. Inicialment, després de presentar-la, la formació va advertir que la seva posició contrària a admetre a tràmit el projecte de pressupostos era “irreversible”, llevat que la Generalitat presentés un nou text.

La pressió del govern vers la CUP va durar fins a l’últim moment. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va insistir ahir a la tarda que l’executiu necessita uns nous pressupostos per poder tirar endavant els seus projectes. “Només es pot dir d’una forma: hi ha d’haver pressupostos”, va assegurar Puigdemont, que va afegir que tenir uns comptes “és una de les coses bàsiques que un govern necessita” per poder aplicar la seva política.

Poca estona abans, la portaveu del govern, Neus Munté, havia reiterat en roda de premsa després de la reunió del Consell Executiu “la defensa dels pressupostos i la mà estesa per millorar-los, un cop s’hagi superat el tràmit del debat”. Munté va recordar que “l’acord d’estabilitat segueix avui en dia vigent” i va deixar clar que el govern no demana “un xec en blanc” però “sí que es puguin tirar endavant els pressupostos” i es puguin “aplicar millores”.

EL TC ESTIMA ELS RECURSOS CONTRA LA MOCIÓ DE RUPTURA

El Tribunal Constitucional espanyol ha estimat parcialment els recursos d’empara que van presentar el novembre passat Ciutadans, PSC i PP contra la tramitació al Parlament de la declaració de ruptura de Junts pel Sí i la CUP. Els magistrats consideren que s’ha vulnerat el dret de participació política d’aquests partits i declara nul l’acord de la mesa de la cambra que va admetre a tràmit la proposta de resolució d’independència.

Els jutges van avançar ahir la resolució de la seva decisió i en els pròxims dies faran públics els arguments. Els magistrats, per unanimitat, estimen aquestes demandes per vulneració de l’article 23.2 de la Constitució que regula l’accés en condicions d’igualtat a les funcions i els càrrecs públics.

A més, en la demanda del PP se li dóna la raó perquè els jutges consideren que s’ha vulnerat “el dret a constituir-se sense pertorbacions il·legítimes i amb eficàcia plena en grup parlamentari”. Cal recordar que quan es va convocar la sessió per debatre la declaració de ruptura, els populars encara no s’havien constituït com a grup ni havien nomenat portaveu a la cambra.

tracking