Societat

Moren 900 immigrants i refugiats en els últims deu dies al Mediterrani

La Federació Internacional de la Creu Roja denuncia que el mar s’està convertint “en un cementiri”

Moren 900 immigrants i refugiats en els últims deu dies al MediterraniEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La successió de naufragis al Mediterrani els darrers deu dies ha deixat 890 immigrants i refugiats morts a les seves aigües, segons va assegurar ahir la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR), que va denunciar que aquest mar s’està convertint “en un cementiri”.

Els naufragis d’embarcacions plens d’homes, dones i nens s’han multiplicat en les darreres setmanes a la costa del sud d’Europa, al passatge d’entre el nord d’Àfrica i Itàlia, i més recentment fins a l’illa grega de Creta.

“Estem en un període de dolor i vergonya. Dolor per les mares, pares i fills que han mort, i vergonya perquè això passa davant dels ulls d’Europa”, va lamentar el secretari general de l’FICR, Elhadj As Sy.

En total, 1.086 persones han desaparegut o s’han ofegat a les aigües del Mediterrani al mes de maig, cosa que no dissuadeix cada dia a centenars de persones d’intentar la perillosa travessia.

“Una vegada més, demano als governs que ofereixin rutes segures a les persones que busquen refugi. Les solucions a aquesta crisi han de respectar la nostra humanitat compartida”, va invocar Sy.

L’últim naufragi va ser divendres i va ser el d’un bot que portava 700 persones i que es va enfonsar a les costes de Grècia. Almenys 340 persones van ser rescatades, però centenars segueixen sense ser trobades per la Creu Roja Hel·lènica, que forma part de la xarxa de l’FICR. L’embarcació havia salpat d’Alexandria, Egipte, segons l’Organització Internacional per a les Migracions, i es dirigia a Itàlia.

Segons les ONG, arribar a Creta és molt més difícil i arriscat que superar els pocs quilòmetres que hi ha entre la costa turca i les illes de l’Egeu, però un cop aquesta ruta va quedar tancada amb l’acord entre la UE i Turquia, s’han recuperat rutes antigues, com la de Líbia a Itàlia, i se n’estan obrint de noves, com la de Creta.

El dia abans, els socorristes de la Mitja Lluna Roja de Líbia es van passar el dia recollint cadàvers que eren llançats pel mar a les platges de la ciutat de Zuwarah. En total van ser 117 cossos, dels quals 81 eren de dones i nens. Sy va sostenir que davant d’aquesta tragèdia, les societats nacionals de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja dels països implicats aporten aliments, refugi i serveis mèdics als supervivents.

PORTUGAL CRITICA LA UE PER NO OCUPAR-SE DELS REFUGIATS

El primer ministre de Portugal, António Costa, va criticar ahir que la Unió Europea “s’entretingui” a discutir possibles sancions al seu país per l’incompliment del límit de dèficit del 2015 i no atengui la crisi dels refugiats.

“Només aquesta setmana, 1.000 éssers humans han mort ofegats al Mediterrani intentant arribar a Europa. Davant d’aquesta situació la UE s’entreté a discutir si l’anterior govern portuguès va excedir en dues dècimes el límit del dèficit”, va assegurar en el seu discurs de clausura del Congrés Nacional dels socialistes.

Costa, que va anar al Congrés en qualitat de secretari general del partit, va tornar a defensar que seria “injust” que la Comissió Europea multés Portugal i ho va qualificar “d’absurd i immoral”.

El cap de govern portuguès va considerar que aquesta discussió demostra “l’estat al qual ha arribat Europa”, que en la seva opinió té temes més importants damunt la taula, com per exemple la possible sortida del Regne Unit de la UE. A més, va demanar a la resta de partits del Parlament aprovar una resolució en contra de les sancions.

tracking