Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Successos

París assisteix a la pitjor crescuda del Sena en les tres últimes dècades

Les autoritats calculen que el riu podria arribar als 6,5 metres, a només mig metre que es decreti l’alerta màxima per inundacions
París assisteix a la pitjor crescuda del Sena en les tres últimes dècades

París assisteix a la pitjor crescuda del Sena en les tres últimes dècades

Imatge de la crescuda important que pateix el riu Sena, ahir.

Actualitzada 04/06/2016 a les 07:32
    Redacció París Berlín
El riu Sena creixia ahir cada hora uns pocs centímetres més al seu pas per París, mentre la ciutat observava amb temor i una certa impotència com les aigües s’empassaven els passejos fluvials i amenaçaven de penetrar en llars, empreses i alguns monuments importants. Les autoritats calculaven que el punt àlgid de la crescuda es produiria durant aquesta passada nit, quan el riu podria haver assolit els 6,50 metres, un nivell que no es veia a la capital francesa des del 1982.
L’alerta a París continuava sent taronja, és a dir, un graó per sota de la màxima (vermella), que hauria de decretar-se si el riu arribés als set metres i que implicaria de fet l’existència d’un perill real per a les persones i els béns.
La commoció davant les imatges dels icònics bateaux mouches negats per l’aigua o de les estàtues del Louvre rescatades a la carrera pels funcionaris del museu semblaven fer oblidar que ja havien estat evacuades almenys 20.000 persones en altres localitats veïnes, on les inundacions s’havien cobrat almenys dues vides. A la capital, segons va informar l’ajuntament, no estava prevista cap evacuació, ni s’albiraven dificultats en el subministrament elèctric o de gas. Aquest no era el cas dels petits municipis al sud de París, com Villeneuve Saint Georges, d’on els veïns van haver de ser desallotjats i on hi va haver nombrosos talls d’electricitat.
Les autoritats miraven de tranquil·litzar la població amb un llenguatge molt previngut i en el qual sempre es recordava que “en aquest moment” no hi havia risc sobre la població de la capital. Més enllà de la suspensió d’una línia del tren de rodalies, del tancament de dues estacions de metro, o de la clausura de museus com el Louvre, l’Orsay o el Grand Palais –que seguiran inoperatius fins dimarts–, París continuava amb normalitat la vida quotidiana, i fins i tot molts curiosos van amuntegar-se sobre els ponts del Sena per assistir a la crescuda històrica.
La ministra d’Ecologia i Medi ambient, Ségolène Royal, va advertir en qualsevol cas que el nivell del riu no començarà a decréixer, i molt lentament, fins demà diumenge. Royal va assenyalar que al llarg d’aquesta nit passada les aigües s’estabilitzarien a una altura d’entre 6,10 i 6,40 metres, encara lluny de les crescudes que fa una mica més d’un segle, el 1910, van causar les pitjors inundacions que es recorden a París. Amb el pas de les hores, els meteoròlegs anuncien que les precipitacions s’aniran desplaçant cap al nord-oest de França, la qual cosa trasllada l’amenaça cap a ciutats com la històrica Rouen o el poble de Giverny.

Onze morts a Alemanya
Greus inundacions afecten també el sud d’Alemanya, on des del cap de setmana passat han mort almenys onze persones. L’epicentre dels aiguats és la ciutat de Simbach am Inn, a l’estat de Baviera, prop d’Àustria. Només en aquesta localitat els bombers van trobar la nit de dimecres els cossos de quatres dones, tres de la mateixa família, a la planta baixa de dos habitatges. La regió continua en alerta per l’avís de més pluges en les pròximes hores.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477