Catalunya

La CUP planta la Generalitat a la presentació dels pressupostos

La formació no assisteix a la reunió de Junqueras amb els grups parlamentaris en protesta per l’actuació policial a Gràcia i evita pronunciar-se sobre els comptes

La CUP planta la Generalitat a la presentació dels pressupostosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CUP va posar ahir en evidència la tensió de les seves relacions amb la Generalitat, la qual cosa complica encara més les negociacions per a l’aprovació dels pressupostos per al 2016, si bé el vicepresident, Oriol Junqueras, va descartar un avançament electoral. La CUP, sòcia prioritari del govern, no va acudir a la reunió de Junqueras amb els grups parlamentaris per explicar-los els comptes –que havia entrat poc abans a la cambra– en protesta per l’actuació dels mossos en els disturbis de la nit de dilluns a Gràcia, durant el desallotjament de l’espai okupa Banc Expropiat.

Junqueras va evitar censurar aquesta plantada i tampoc va aclarir si creu que una negativa de la CUP a aprovar els pressupostos seria un incompliment de l’acord parlamentari pel qual es va investir Carles Puigdemont com a president. Tampoc va voler fer pronòstics sobre si veu un clima prou favorable per a l’aprovació dels comptes, perquè al seu entendre “el més rellevant” és tenir clar que donar llum verd als comptes “és millor que seguir en pròrroga pressupostària”.

En un missatge implícit a la CUP, el vicepresident va advertir que sense els pressupostos no es desplegaran les noves partides socials. En tot cas, el líder d’ERC va deslligar el possible fracàs de les negociacions amb la CUP d’un possible avançament electoral. “Hi ha hagut molts pressupostos prorrogats i no han derivat en unes eleccions anticipades”, va assegurar.

Durant la presentació dels comptes, Junqueras els va definir com “els més ambiciosos de la història” des del punt de vista social. Els pressupostos preveuen una despesa global de més de 23.700 milions d’euros, un 1,5% més que l’any passat. Darrere d’aquest augment hi ha, fonamentalment, l’increment de la despesa social en 874 milions d’euros. Una partida que preveu salut, ensenyament i serveis socials, inclòs el pla de xoc que exigeix la CUP. I que equival, més o menys, a la rebaixa dels interessos que s’han de pagar pel deute: 850 milions d’euros menys que l’any passat.

Les primeres avaluacions dels grups parlamentaris, però, van posar de manifest que el govern només té possibilitats de negociar amb els cupaires. La CUP va ser, de fet, l’únic grup que va evitar pronunciar-se sobre el projecte de pressupostos, en considerar que no era “pertinent” després dels fets de Gràcia. La diputada Eulàlia Reguant va explicar que havien rebut “avui mateix [ahir]” el projecte dels pressupostos, per la qual cosa no havien tingut temps per estudiar-lo.

Esmenes a la totalitat

La resta de partits ja van avançar que presentaran una esmena a la totalitat. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va afirmar que des del seu grup mantindran una actitud “vigilant” durant els treballs en comissió perquè no es destinin recursos públics a competències “alienes” a l’executiu. Des del PSC, Eva Granados va qualificar els comptes d’“insensibles i continuistes amb les polítiques de l’expresident Artur Mas”. Des del mateix punt de vista, Joan Coscubiela, de Catalunya Sí que es Pot, va assegurar que són “els pressupostos de Mas sense Mas”, i va negar que siguin els més socials de la història. Enric Millo, del PP, va considerar que el govern destina recursos públics a partides vinculades directament amb el procés independentista, que “no responen a l’interès general dels ciutadans”.

tracking