Copa del món de BTT

Milers d'aficionats segueixen les finals de BTT

El nord-americà Danny Hart i la britànica Rachel Atherton manen a les darreres finals de la temporada a Vallnord

Milers d'aficionats segueixen les finals de BTTFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els noms d’Aaron Gwin i Rachel Atheton aniran per sempre associats a la prova de descens de Vallnord 2016. El nord-americà va posar fi a cinc anys d’espera i va aconseguir el seu tercer títol, mentre la britànica, ja campiona, va completar una temporada perfecta amb la setena victòria en les set curses disputades. La pluja de darrera hora va fer encara més dur per als riders el ja de per si exigent traçat andorrà i va dotar de major al·licient esportiu una jornada amb èxit d’assistència.

Abans que la pluja fes acte de presència, el nord-americà Danny Hart va aconseguir el millor temps del descens masculí (4’13”6111) per davant de Greg Minnaar (a 2”798), ambaixador de Vallnord, i Loïc Bruni (3”384), campió del món l’any passat en el mateix circuit. La dificultat afegida per l’aigua va fer impossible a la resta de corredors aspirar al temps dels més ràpids. “La baixada s’ha complicat molt a causa de la pluja i he decidit ser molt prudent i no arriscar, pensant també en el Campionat del Món de la setmana que ve”, explicava Aaron Gwin.

El nord-americà es va penjar la medalla de campió del món al costat de Rachel Atherton, que ja pot presumir de tenir-ne cinc i de dominar el campionat a plaer. “És increïble. Mai havia pensat que fos possible guanyar totes les curses. Als entrenaments la Myriam [Nicole] i la Tracey [Hannah] van demostrar que estaven a un gran nivell i sabia que havia d’estar molt concentrada i donar el millor possible per aconseguir la victòria”, indicava va gal·lesa, que el proper cap de setmana buscarà revalidar el títol de campiona mundial aconseguit l’any passat a Vallnord i vestir-se per quarta vegada amb el mallot de l’arc de Sant Martí. “Serà un dia molt dur. Ara només he de pensar a recuperar-me de la millor manera i al més aviat possible de l’esforç que he fet aquí. Guanyar el Mundial dos anys seguits seria increïble”. Ahir va tornar a dominar (4’52”783) tot i no ser la més ràpida en la jornada d’entrenaments de divendres.

Al seu costat, van pujar al podi l’australiana Tracey Hannah (a 6”568) i la francesa de l’equip Commençal-Vallnord, Myriam Nicole (a 7”974). “Ha estat una cursa molt dura, el recorregut, molt dur, estava molt destrossat avui després de tants dies però estic molt satisfeta. És increïble córrer aquí, hi ha molta gent durant tot el recorregut i anima molt”, comentava Nicole, que de cara al proper cap de setmana es mostrava optimista sobre les possibilitats d’igualar o superar els resultats d’ahir a Val di Sole. El conjunt Commençal-Vallnord va repetir èxit amb el triomf del rider francès Gaetan Vige en la categoria júnior, que va obrir la jornada.

Una jornada “perfecta” per a la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, que també indicava que “la pluja no ha arribat fins al final, però ha donat molta emoció a la cursa”. En el mateix sentit, Sergi Belielles, conseller de Turisme, Comerç i Dinamització del comú de la Massana, destacava un cop finalitzada la prova que “hi ha un ambient espectacular i els corredors ens estan donant un retorn que s’ho estan passant molt bé”.

JÚNIORS

BLANCA ARACIL, CINQUENA

L’única andorrana en competició ahir, Blanca Aracil, només va poder ser cinquena a la categoria júnior després d’una accidentada baixada marcada per una caiguda i la de la rider que la precedia. “Ha estat una cursa molt dura, el circuit estava molt desgastat i era molt tècnic. He vist que tenia poques opcions i ja he acabat el recorregut pensant en el Mundial de la setmana que ve”, explicava.

DE DALT A BAIX

Milers d’aficionats es congreguen durant tot el recorregut per seguir l’espectacle dels millors ‘riders’ del món a la prova de descens de Vallnord 2016.

Una de les principals novetats del descens de la Copa del Món Vallnord 2016 era la possibilitat de gaudir de les principals figures internacionals des de tots els punts, de la sortida a l’arribada, dels més de quatre quilòmetres de l’exigent i espectacular recorregut que va obligar els riders a donar el millor de si mateixos.

A baix, a l’arribada, en una posició de privilegi a la primera fila de la grada, els cinc membres de la família Taylor, d’Aberllefenni, Gal·les, es mostraven radiants per una nova exhibició de la seva compatriota Rachel Atherton, que no va oblidar passar a saludar cridada per l’enorme bandera del drac de Cadwaladr. “Som bons amics dels Atherton. És la tercera vegada que vinc a Andorra i he convençut la resta per fer una escapada coincidint amb la Copa del Món i així descobrien el país, gaudien d’un dia històric i saludaven en Dan”, explica Ant Taylor.

Amb la bandera eslovena a la mà, Mitja Volcic va viatjar des de Ljubljana amb uns amics per descobrir in situ les infinites possibilitats que ofereix el país per a la pràctica de l’esport. “Estem de vacances i hem organitzat un viatge de tres dies per la península i vam voler fer parada aquí coincidint amb el campionat perquè ens agrada molt la bicicleta i també perquè volem tornar aquest proper hivern a esquiar durant uns dies”, explica, mentre observa el darrer salt que dóna accés a la zona de meta.

Cabot Thomas, de Tolosa, no es perdia detall de l’evolució de la cursa mentre els seus dos fills, de dos i quatre anys, corrien esvalotats per una petita planura. “Hem vingut expressament amb uns amics. És ideal, als que ens agrada la BTT podem seguir la cursa de molt a prop i la resta de la família gaudir de l’entorn”. Un escenari privilegiat per als aficionats, o no, a la bicicleta de muntanya que, a més, en tot moment, a dalt i a baix, van tenir accés als corredors per fer-se una foto convencional, una selfie a la moda o demanar un autògraf.

'CROSS-COUNTRY' OLÍMPIC

S. Cano Llivería - Pal

El Vallnord Bike Park la Massana serà l’escenari avui (14.20 hores) de l’últim enfrontament de la temporada a la Copa del Món de BTT entre els dos grans dominadors de la modalitat cross-country olímpic (XCO), el francès Julien Absalon i el suís Nino Schurter. El primer, que va fracassar als Jocs de Rio, on només va poder acabar vuitè, lidera la classificació general i és el favorit per conquerir el que seria el seu setè títol de la Copa del Món. Absalon li treu 160 punts (1.060 per 900) a Schurter, vigent campió del món i que als Jocs es va penjar la medalla d’or. El suís, que va arribar dijous després de complir amb els compromisos propis de ser campió olímpic, veu Absalon com a favorit a la victòria final. “Des dels Jocs ell s’ha centrat més en la Copa del Món. Penso que té les opcions més grans de guanyar. El circuit? M’agrada i em porta bons records de l’any passat, quan vaig guanyar el Mundial”, explicava Schurter ahir al Diari, a Pal.

Absalon, encara no curat de la decepció de Rio, en canvi, no es veu com a rival a batre. “És difícil dir si sóc favorit. Alguns no han corregut als Jocs i estan menys desgastats i molt motivats a la recerca de bons resultats. Així que és complicat fer pronòstics”. El francès, amb un palmarès excepcional que inclou dos ors olímpics, admet que “la prova arriba a final de temporada i estic una mica cansat, però també motivat per defensar el lideratge”.

A la cursa, que es desenvolupa en un circuit de 4,5 quilòmetres, hi participarà un any més l’andor­rà Guy Díaz, amb l’objectiu de “no fer errades, aguantar el ritme, no cremar-se i intentar gaudir del circuit. La idea és poder fer una bona primera part, si no hi ha grans taps a la sortida perquè ho complicaria tot molt, i anar tirant. En aquest nivell, la cursa en veritat la fem contra nosaltres mateixos”.

Milers d'aficionats segueixen les finals de BTT

tracking