Reportatge

La marató que no arriba

Aviat farà dos anys del novè lloc de Marcos Sanza a la marató d’Amsterdam, amb marca personal inclosa. Era la seva quarta cursa en la distància i la cinquena se li resisteix. Si les obligacions laborals li permeten una bona preparació, pensa en la primavera vinent.

La marató que no arribaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es veu en un bon moment de la seva carrera i pensa que els resultats de la darrera temporada ho corroboren, però Marcos Sanza necessita guanyar-li hores al dia per afrontar el repte de la seva cinquena marató, amb l’objectiu de batre la seva millor marca personal entre cella i cella. Aquesta va arribar l’octubre del 2014, a la capital holandesa, amb 2 h 16’59” i de moment no es veu per assaltar-la. Preparar en condicions una distància com aquesta demana entrenaments llargs, sessions dobles a diari, i els seus horaris laborals no li ho permeten. Si el 2015 va renunciar a repetir a Amsterdam per uns problemes físics aquest any va descartar una marató a la primavera i tampoc la farà a la tardor perquè considera que el rodatge que es pot garantir no està a l’altura dels objectius.

“El que puc entrenar em permet estar a bon nivell en proves més curtes. En 10.000, en el cros, fins i tot en una mitja marató. Podria fer una marató però sé que no podria aconseguir millor marca, que és el que vull”, explicava l’atleta resident, de 39 anys d’edat, i que és una de les joies del Principat en els Jocs dels Petits Estats, la competició en la qual pot competir per Andorra i en la que ha assolit medalles. Aquest any es plantejava córrer una marató per intentar entrar a la delegació espanyola per a Rio, era objectiu complicat però s’hi veia per lluitar-lo i al final va desistir. “Jo no sóc ric, necessito una feina per viure, i això dificulta molt la preparació”, exposa amb realisme el competidor del Club d’Atletisme Valls d’Andorra (CAVA). I creu que tot i apropar-se a la quarantena encara li queda marge de millora en els 42,195 quilòmetres perquè el seu recorregut en la distància no ha estat extens i no té el desgast que puguin tenir d’altres cor­redors. “Això de l’edat és un número. Més que l’arròs, se m’estan passant oportunitats, lamentes això”, confessa.

Ara surt a entrenar als migdies, a l’hora de dinar. Tot i la calor és l’espai del dia en què li va millor. Això sí, li toca sacrificar l’àpat. “És dinar o entrenar. Després menjo fruita o alguna barreta energètica, bereno i sopo més consistent”, descriu sobre el seu dia a dia. Com que no és andorrà no rep ajut públic i només ha tingut premis en metàl·lic per les medalles als Jocs dels Petits Estats –el 2017 serà de nou un dels trumfos–; tampoc arriba a estar entre els escollits per tenir ajudes a Espanya, o sigui que li toca compaginar feina i preparació com pot. “a l’atletisme no hi ha diners i són pocs els que en poden viure. I al final una de les grans diferències amb els professionals és que tu entrenes i treballes i ells entrenen i descansen”.

Cros per començar

Sanza, que ahir entrenava amb el català Carles Castillejo, un dels maratonians d’Espanya a Rio que descansa a Andorra, començarà la temporada com sol fer-ho, a l’octubre o novembre amb proves de cros –“m’enforteix”, diu–; a final d’any, mentre busca proves amb les que anar afinant, li tocarà decidir si té prou temps i pot fer prou quilòmetres per buscar la cinquena marató. Aquella que tant desitja però que no acaba d’arribar.

tracking