Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
ciclisme

L'holandès Dumoulin venç a Arcalís sota el diluvi

El darrer tram de l'etapa andorrana es disputa sota un intensa calamarsada
L'holandès Dumoulin

L'holandès Dumoulin venç a Arcalís sota el diluvi

L'holandès Dumoulin, exultant a l'arribada a Arcalís.

EFE
Actualitzada 10/07/2016 a les 18:50
L'holandès Tom Dumoulin (Giant Alpecin) s'ha fet gegant sota una fortíssima tempesta d'aigua i calamarsa per imposar-se en la novena etapa disputada entre Viella (Catalunya) i Arcalís, de 184,5 quilòmetres, la jornada reina de Pirineus que ha mantenir a Chris Froome com a líder i ha viscut la retirada de l'Alberto Contador. Dumoulin, de 31 anys, 'La papallona de Maastricht', ha estat el corredor el més poderós de l'escapada inicial i amb un espectacular ascens en solitari d'Arcalís, s'ha presentat a meta braços en alt sota el xàfec de calamarsa, feliç per celebrar la seva estrena al Tour de França. Ha superat en 44 segons els seus més immediats perseguidors, el portuguès Rui Costa i el polonès Rafal Majka.

Ja sense Alberto Contador, retirat a 100 quilòmetres de meta, els favorits només s'han mogut en els 3 últims, en plena tempesta. El colombià Sergio Henao va ser l'espoleta perquè ho intentés Chis Froome, però Nairo Quintana no li han permès desenganxar ni un metre. Tots dos han entrat al costat de Richie Porte, Adam Yates i Daniel Martin a 6.35 del guanyador, que ha tancat la jornada a 5h.16.24.

Combat nul entre Froome i Quintana, però alguns candidats de la general han patit alguns danys. 'Purito' Rodríguez, que corria a casa, s'ha deixat 21 segons, Alejandro Valverde, 42 i l'italià Fabio Aru 1 minut. ​L'aiguat, a més, ha encongit els ànims atacants dels homes de la general. Amb tímids intents, Froome ha estrenat sense problemes el mallot groc, que ha mantigut amb 16 segons per sobre del seu compatriota Adam Yates i 19 respecte a l'irlandès Dan Martin. Nairo Quintana és quart a 23 i Purito cinquè a 37. Valverde baixa a la desena plaça a 1.01.

​L'etapa reina del tríptic pirinenc ha començat amb empenta, a 30 graus, i va acabat amb 7 i amb una terrible tempesta. Ja des de l'inici s'ha format una primera escapada amb 19 corredors on Movistar volia fer sang. S'hi ha posat també Valverde acompanyat d'Anacona i Jesús Herrada, però no hi ha hagut llicència per al murcià, que s'ha acabat deixant caure al gran grup. L'Sky no ha permès alegries amb el "Bala" solt.

Al duríssim final d'etapa Dumoulin ha estat el més fort i decidit. Contra el vent i la calamarsa ha posat la directa per fer en solitari els 10 quilòmetres que conduïen a la meta d'Arcalís, sense que ningú fos capaç d'atrapar-lo. L'olandès, que va guanyar dues etapes a la Vuelta 2015 i es va quedar sense el mallot en l'última jornada a favor d'Aru. El ciclista de Maastricht, que va abandonar l'any passat ha signart una inoblidable tercera victòria en la temporada. El dia del diluvi, per a ell ha sortit el sol. Però no hi ha "Brexit" al Tour quan arriba la primera jornada de descans a Andorra. Els britànics manen a la general.

Així ha estat l'arribada de Dumoulin, en el que el mateix Tour ha denominat "un darrer quilòmetre apocalíptic": 
 


Contador deixa la carrera
L'espanyol Alberto Contador, a més, ha abandonat sorpresivament avui l'etapa, després d'haver patit dues caigudes en les dues primeres jornades i haver perdut 3.20 a la general respecte al britànic Chris Froome. El ciclista de Tinkoff, guanyador del Tour el 2007 i 2009, s'ha  llevat aquest matí amb febre, segons ha informat el seu director, Sean Yates, i fins en quatre ocasions ha visitat al cotxe del seu equip, a la cua del pilot, durant l'ascens al port del Cantó , segona dificultat muntanyosa de la jornada.

A pocs quilòmetres de culminar –quan quedaven una mica més de 100 quilòmetres per a la meta de l'estació d'Arcalís i després d'haver disputat uns 80– ha decidit baixar de la bicicleta i pujar al cotxe del seu equip fent gestos que no podia seguir endavant. Encara que al final de l'etapa d'ahir havia assegurat que retirar-se no estava entre els seus plans, el ciclista no ha pogut superar els problemes físics i finalment ha deixat la carrera per segona vegada en dos anys, després d'haver abandonat el 2014 arran d'una caiguda en el descens del Petit Ballon. Són les dues úniques vegades que ha abandonat al Tour de França.

En aquesta edició del Tour la sort no ha estat del costat del ciclista del Tinkoff, de 33 anys. Contador va perdre temps en tres de les vuit primeres etapes de la Volta, sobretot per les conseqüències de les dues caigudes sofertes en les dues primeres etapes.
A la primera, abans d'arribar a Utah Beach, se li en va anar la roda de davant i va patir ferides en tot el costat dret del cos. L'endemà es va veure implicat en una altra segona caiguda que li va afectar al bessó dret, el que li va impedir pedalar amb fluïdesa. Aquest segon dia, quan l'etapa acabava a Cherbourg, el ciclista es va deixar 48 segons sobre el grup de favorits al port de tercera previ a la meta, on es va imposar el seu company d'equip Peter Sagan.

​Tres dies més tard, en el primer contacte amb la muntanya al Massís Central, amb meta a Le Lioran, també de tercera categoria, es va deixar altres 33 segons després una accelerada del francès Romain Bardet al qual van respondre tots els grans. Finalment ahir, en la segona etapa d'alta muntanya als Pirineus, el ciclista es va deixar 1.41 segons respecte al defensor del títol, el britànic Chris Froome, que va guanyar l'etapa i es va vestir de groc. Davant tants problemes, l'equip Tinkoff havia decidit donar galons de cap de files al txec Roman Kreuziger, el millor situat a la general a 34 segons de Froome.
  • #1 david41
    (10/07/16 19:54)

    ERRATUM: La jornada reina de Pirineus es, ha sigut, i sempre sera la del Turmalet. Proposo al redactor del article d'obrir el google.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts