Ciclisme

Etapa 9: la 'reina' dels Pirineus

Amb els números a la mà, l’etapa 9, amb final a Arcalís, és la més dura. Els corredors han de superar 4.960 metres de desnivell positiu, amb tres ports de primera, un de segona i final ‘hors categorie’

El perfil de l'etapa 9, de Viella a Ordino-Arcalís

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Viella, a la Vall d’Aran, marca el punt de sortida de l’etapa reina dels Pirineus. En total, 184,5 quilòmetres, amb els ports de la Bonaigua i el Cantó, de primera categoria, la Comella, de segona, Beixalís, un altre primera, i arribada a Arcalís, hors categorie, al menú. La jornada és la traca final del pas del Tour pels Pirineus després de dues etapes in crescendo, amb finals al llac de Payolle (setena etapa) i Bagnères-de-Luchon (vuitena). Diumenge és el dia ideal perquè els grans aspirants a guanyar el Tour es deixin veure i mostrin les seves credencials. La pujada a Arcalís segurament no marcarà grans diferències a la general, però serà la primera oportunitat, després de nou dies de cursa, de veure l’estat de forma dels favorits. I de comprovar com de forts estan els equips. Especial seguiment a l’etapa mereix el vigent campió del Tour, Chris Froome (Sky), que acostuma a aprofitar la primera jornada d’alta muntanya per donar un cop de timó a la prova. Ho va fer l’any 2013 a Ax-3-Domaines i l’any passat a Pierre-Saint-Martin. Destacar que al quilòmetre 138 hi ha un esprint intermedi, al pas per Andorra la Vella. L’últim cop que el Tour va arribar a Arcalís, el 2009, el vencedor va ser Brice Feillu, de l’extint equip Agritubel.

EL COLL DE BEIXALÍS:LA VUELTA 2015EL DESCOBREIX

El coll de Beixalís (1.796 metres) s’estrena al Tour. Descobert l’any passat per la Vuelta, el port encampadà és un mur de 6,4 quilòmetres, amb un percentatge mitjà del 8,5 % i una punta del 18%. Una pujada exigent que precedirà l’ascensió final a Arcalís. La duresa arriba ja a l’inici i els percentatges se suavitzen en una última part més amable. Però l’estretor de la carretera és una dificultat afegida per a un grup que arribarà amb desgast i la tensió de col·locar-se. La guerra entre els favorits es preveu a Arcalís però Beixalís pot eliminar qui no arribi bé.

tracking