Esquí de muntanya / Curses de muntanya

Adéu sobtat

Amb només 22 anys, Inka Bellés i Jaume Planella deixen la competició d’alt nivell

Adéu sobtatDavid Domingo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos dels joves esquiadors de muntanya del Principat, Inka Bellés i Jaume Planella, tanquen etapa de forma sobtada. Deixen la competició d’alt nivell i ho fan per centrar-se a ampliar la seva formació professional –són llicenciats en educació física–. Així ho van anunciar ahir en una compareixença de comiat que van compartir amb el corredor de muntanya Xavi Teixidó, que ja havia anunciat amb anterioritat que tancava l’etapa amb la Federació de muntanyisme (FAM). Ell, però, d’una forma diferent. Amb 44 anys i havent espremut al màxim tot el seu potencial.

Decisions personals, sense retrets cap a la tasca federativa o el suport rebut. Canvis de rumb amb una idea que van compartir tant Bellés com Planella –“no em guanyaré la vida amb això”, coincidien– i que deixa un cert regust de feina no assolida, com expressava el president de la FAM, Jaume Esteve. “Hem sabut donar-los el que cal? Hem sabut mantenir-los?”, es preguntava en veu alta al voltant de dos referents de la disciplina al país. I prosseguia dient que el que els han fet saber és que “tenen projectes personals i volen veure una altra cosa que no han tingut fins ara”. En l’acte, amb la presència del Secretari d’Estat d’Esports, Jordi Beal, els responsables de la federació van deixar clar que ambdós tenen les portes obertes –“si som aquí és perquè hi ha atletes, ho tenim molt clar”, indicava Esteve– i que esperen que es puguin reenganxar en el futur.

Agraïment a la federació

Bellés, que ha assolit èxits i podis en categories de formació i en espoir i que ara donava el salt a sènior, deixava clar que “la decisió és personal, hauria passat en algun moment de la meva vida” i afegia que “vull agrair el projecte de la federació, felicitar-la perquè fa el màxim”. Explicava que se li ha presentat “una oportunitat que no puc deixar perdre” en l’àmbit formatiu i que marxaria fora a estudiar. Ella –amb la ja més veterana Maria Fargues– són la referència femenina de l’esquí de muntanya, però es mostrava convençuda que sortiran competidores. Planella, de la seva banda, parlava de motius acadèmics i motivacionals a l’hora de decidir l’adéu. “No sents que ho estàs donant tot. I en l’àmbit formatiu tinc ganes d’obrir-me una mica i acabar-me de formar”. Ambdós tenen clar que seguiran estimant a­questa disciplina, que els ha costat prendre la decisió i no tancaven la porta a un retorn futur.

Teixidó els avisava que els costarà, i al·ludia a dues retirades prematures a totes passades. “No vull tenir la pressió ni donar explicacions del que faig. Vull gaudir. L’edat marca la decisió i ja està. Des d’una posició egoista em sorprèn la de l’Inka i el Jaume. Potser quelcom ha fallat. Es poden tornar a reenganxar, però costa”, indicava. Carles Mata, vocal de la FAM, destacava Xavi i el seu germà Ferran com a esportistes de referència durant dècades, al peu del canó durant moments de crisi de l’entitat i quan les curses muntanya eren el “germà petit”.

Beal també diferenciava per qüestions d’edat l’adéu de Teixidó del dels altres i buscava una lectura positiva. Destacava l’exigència de la FAM i el salt que ha fet els darrers temps en matèria competitiva i organitzativa, demanant resultats als seus competidors. I deia que si Bellés i Planella s’hi han dedicat al cent per cent en anteriors etapes, ara han tingut “valentia a dir que no puc seguir en aquest moment d’exigència”. Igual que la resta, desitjava que la retirada sigui temporal.

A l’acte també es va voler fer un reconeixement a dos tècnics de trajectòria dilatada a la federació que ja no segueixen i que ahir no van ser-hi presents. Jacques Soulié, en esquí de muntanya, i Carles Font, en curses de muntanya. Font, que treballa amb els joves del Soldeu Esquí Club explicava a la tarda que “se’m va dir que es replantejaven coses i es va decidir que no seguia. No passa res però em va saber greu després de divuit anys”.

LA COPA DE CURSES DE MUNTANYA, AMB NOU PROVES

Ahir també es va fer una presentació oficial de la Copa d’Andorra de curses de muntanya 2016, patrocinada per Multisegur, i que compta amb un calendari de nou proves com en l’edició de l’any passat. Va arrencar el cap de setmana passat amb la Vertical dels Isards i tindrà la cita destacada el 31 de juliol amb l’Skyrace Comapedrosa, puntuable per a la Copa del món. Acabarà el 30 d’octubre amb el Quilòmetre Vertical Vallnord CPA. La federació destaca com la Copa, que celebra la 29a edició, ha anat millorant.

tracking