Guardons

Repeteix candidatura

El pilot Albert Llovera aspira per quart any consecutiu al premi Princesa d’Astúries, que es decideix dimecres vinent

Repeteix candidaturaFERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra serà present per quart any consecutiu entre els aspirants al Premi Princesa d’Astúries dels Esports, amb el pilot Albert Llovera optant a a­quest reconeixement com ja va passar en les tres edicions anteriors, segons ha pogut saber el Diari. Aquesta mateixa setmana la fundació que atorga els premis internacionals ha donat a conèixer el nombre d’aspirants que s’han presentat i l’origen de les propostes. En total hi haurà vint candidatures provinents de deu països. A la del Principat, que el Govern ha formalitzat a través de l’ambaixada a Madrid, cal afegir propostes de l’Argentina, França, Estats Units, Japó, Nova Zelanda, Portugal, Regne Unit, Ucraïna i Espanya. El premi es donarà a conèixer el dimecres vinent després de la constitució del jurat el dia abans i les posteriors deliberacions.

Com és norma en tot el procés que envolta els Princesa d’Astúries no s’ha fet públic quins són els protagonistes de les candidatures tot i que n’han transcendit alguns. És el cas de la de la nedadora paralímpica espanyola Teresa Perales –amb 22 medalles en el seu palmarès– o la saltadora d’altura del país veí Ruth Beitia –medallista mundial i europea–. Llovera ja va ser proposat als premis en les tres edicions anteriors ja que es considera que la seva trajectòria esportiva s’adequava a l’esperit dels guardons, en els quals es vol destacar trajectòries exemplars i un esforç que hagi contribuït de forma extraordinària “al perfeccionament, cultiu, promoció o difusió de l’esport”. En cap de les tres ocasions anteriors l’andorrà va aconseguir passar el primer tall que fan els membres del jurat, que abans de fer-se públic el guardó realitza un tall per decidir-ne els finalistes. Per exemple en l’edició de l’any passat, en la qual hi havia dinou candidats, el premi va ser per als germans Gasol –van protagonitzar el salt inicial de l’All Star de l’NBA– i els altres finalistes van ser Mireia Belmonte (natació), Javier Gómez Noya (triatló), Sebastien Loeb (automobilisme), Javier Fernández (patinatge artístic sobre gel) i Kelly Slater (surf).

En la trajectòria esportiva de Llovera, que fa molts anys que competeix en el món del motor malgrat la seva paraplegia, ha destacat la presència que ha tingut en el ral·li Dakar els darrers anys. L’any passat va aconseguir finalitzar al volant d’un buggy i en l’edició d’aquest any va elevar el repte i es va atrevir al volant d’un camió Tatra i va aconseguir completar també la prova. Però més enllà de les fites esportives Llovera ha destacat també per la seva tasca divulgativa, com a protagonista de conferències en les quals parla de la seva experiència vital i el repte d’aconseguir objectius tot i anar amb cadira de rodes. La seva figura ha resultat tot un referent a l’hora de parlar de superació personal. El pilot és un dels ambaixadors esportius d’Andorra més destacats, generador de molta atenció mediàtica fora del país i amb molts seguidors a les xarxes socials.

Un escenari de primer nivell

El nom d’Albert Llovera està present un any més en un escenari de primer nivell, amb noms destacats de l’esport mundial. A banda dels germans Gasol el Princesa d’Astúries –abans Príncep d’Astúries– ha premiat competidors, equips o esdeveniments com la Marató de Nova York, el golfista José María Olazábal, els futbolistes Iker Casillas i Xavi Hernández o l’atleta Haile Gebrselassie. La d’enguany serà la 36a edició dels premis, que també es lliuren en d’altres disciplines com les arts, les lletres o la investigació científica. El guardó està dotat amb una reproducció d’una escultura de Joan Miró, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia.

PREPARAT PER AL RAL·LI CROSS

Albert Llovera s’atreveix en totes les disciplines automobilístiques i després de competir en circuits, el ral·lis i tastar el raid més dur del món, aquest any farà el debut en ral·li cross, una modalitat tipus esprint que es disputa en circuits mixtes, normalment de terra i asfalt. L’andorrà s’estrena el cap de setmana vinent a Noruega en una prova de l’RXLites, una de les categories del Campionat del món de la FIA com a integrant d’un equip polonès amb el que fa uns dies ja ha realitzat els primers testos. Al marge d’aquesta competició, Llovera continua treballant per prendre la sortida l’any vinent al Dakar, una prova que l’ha captivat i en la qual té l’objectiu de continuar progressant.

tracking