Política

Canvis a la Llei d'immigració per limitar els futbolistes estrangers

El Govern admet que les autoritzacions per a entrenaments esportius obrien la porta a pràctiques que les desvirtuaven

Canvis a la Llei d'immigració per limitar els futbolistes estrangers

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Justícia i Interior modificarà l’article 30 de la Llei d’immigració que ofereix als esportistes la possibilitat de viure a Andorra mentre es realitzen entrenaments esportius. L’objectiu és evitar, com ha succeït durant la temporada 2015-2016, la massiva presència d’estrangers en alguns clubs de futbol que s’emparaven en aquesta normativa per fitxar jugadors forans.

Segons va explicar el titular de la cartera, Xavier Espot, “hem vist que la modificació que es va fer el 2012 de les autoritzacions per entrenaments esportius obrien la porta, tal com estaven regulades, a pràctiques que no ens convencen o que creiem que desvirtuen la finalitat d’aquestes autoritzacions tal com es van crear en el seu moment”.

El ministre va indicar que aquestes autoritzacions “han de servir per la raó per la qual es van crear, per realitzar entrenaments esportius no remunerats a An-dor­ra o remunerats sempre que sigui en el marc d’un conveni signat amb el ministeri d’Educació”. No han de servir, va especificar, “per participar en competicions nacionals ni com a plataforma per poder participar en competicions internacionals amb una remuneració a llarg termini”.

Els canvis que farà l’executiu a la Llei d’immigració, que no estaran en vigor abans de l’octubre vinent –està previst que la lliga de futbol comenci al setembre–, tot i que entraran a tràmit parlamentari en quinze dies, limitaran aquestes autoritzacions als entrenaments d’alt nivell i sempre que hi hagi un informe previ favorable del ministeri d’Esports.

Espot va defensar els canvis en aquest article de la llei que s’han fet arran de les converses mantingudes amb el ministeri d’Esports, que estava preocupat per l’excés de jugadors forans, i després que l’assemblea de la Federació de Futbol decidís mantenir l’statu quo actual. “S’han creat unes xarxes que creiem no són desitjables”, va dir el ministre, que va matisar que “el que no vull dir és que fos una il·legalitat”.

UNA VIA QUE HA GENERAT ABÚS

L’article 30 de la Llei d’immigració, que permet la residència al país d’esportistes per fer entrenaments, va saltar a la palestra després que alguns clubs de futbol aprofitessin aquesta via per incorporar nombrosos jugadors forans. Van ser els casos, per exemple, de la Penya Encarnada d’Andorra o del CE Carroi, que es van nodrir de futbolistes mexicans, fet que va despertar expectació mediàtica al seu país. Arran d’aquesta actuació, el futbol nacional es va dividir i Esports tampoc no va veure amb bons ulls l’excés d’estrangers arribats per jugar competicions, que desvirtuava l’esperit de la llei. L’executiu va pressionar la federació perquè limités la presència de futbolistes de fora i aquesta va posar a consideració de l’assemblea quines mesures prendre. A principi de mes els representants dels clubs van decidir que tot seguís igual i que en tot cas era l’executiu qui havia d’actuar i la resposta no s’ha fet esperar.

tracking