Marc Ballestà

“Liberals vol que Andorra continuï com els darrers 30 anys”

Ballestà critica la falta de voluntat política de lD’a per anar cap a europa i assegura que l’enfrontament contra tot el que proposa el govern és una estratègia errònia

“Liberals vol que Andorra continuï com els darrers 30 anys”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de comunicació dels demòcrates reclama al principal grup de l’oposició que prioritzi el futur del país i demostrin que estan per l’acostament a Europa i destaca la sintonia entre Govern, partit i el grup, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Com analitza la situació política que des de fora es veu convulsa?

Venim d’un any atípic marcat per l’afer BPA que ha posat en una situació molt complexa el sector bancari i de retruc tota l’economia i la societat pels impactes socials que ha tingut. Aquest fet, pel ressò mediàtic que s’ha fet moltes vegades intencionat, ha ajudat a fer aquest soroll, aquesta crispació que he de dir que crec que és més la que es transmet a través dels mitjans que la que realment ens trobem a les institucions.

A través dels mitjans però reflectint els enfrontaments que hi ha al Consell?

Sí, a les sessions públiques crec que els partits de l’oposició marquen aquesta postura d’enfrontament fort i directe enfront del Govern i del grup parlamentari de la majoria. L’estratègia que han elegit per mi personalment és errònia perquè la societat el que demana és que es treballi, que es facin els canvis necessaris per tirar endavant els canvis econòmics, socials, la definició ter­ritorial del país, l’acostament a la UE, més que no que hi hagi un enfrontament directe moltes vegades per temes que no són de la màxima prioritat.

Amb Liberals l’enfrontament és constant?

És un tema d’estratègia, a les comissions hi ha bon ambient de treball, hi ha les discrepàncies polítiques però crec que la mediàtica, i en aquestes estan les sessions de Consell que canviarien molt si no estiguessin retransmeses, van a marcar-la. Crec que van tenir un resultat bo i van decidir marcar-se al principi de legislatura respecte als altres partits de l’oposició amb un to dur però sorprèn després de les comunals on Liberals partia d’unes expectatives molt altes i els resultats van ser molt bons per a DA i no tan bons per a Liberals.

Creu que l’elector va castigar la tensió que hi havia al Consell?

Crec que el que va castigar és una proposta d’oposició sense fonament, sense realment mostrar-se com una alternativa viable i en lloc de dir parem, reflexionem i dir com podem articular una alternativa el que han fet és incrementar més el to de duresa i enfrontament continuat però sense proposta al dar­rere i avui en dia no crec que Liberals d’Andorra sigui una alternativa de Govern.

Dins de Liberals per la relació amb ells i el treball en comissió veu que hi hagi dues faccions?

Internament no conec com funcionen però sí que és veritat que a vegades hi ha hagut manifestacions de signe oposat dins les mateixes files però no sé si és motiu que hi hagi dos bàndols, dos posicionament polítics. Són un grup novell i deu estar en un procés d’assentament en aquesta feina a l’arc parlamentari i a vegades això es mostra en posicionaments diferents entre els diversos membres. És un tema intern i si tenen aquest problema han de solucionar-lo ells.

Respecte al pacte per firmar l’acord d’associació amb la UE considera que hi ha una part de Ld’A a favor de signar-lo?

Ens agradaria molt que Liberals s’afegís a signar-lo perquè és un tema molt important per a Andorra, per l’esdevenir, i com a mínim caldria participar-hi. Tots els grups que formen part del pacte tenen la seva visió però tenen clar que ha de ser bo per a Andorra, que és necessari i que s’ha d’estar allà per definir el posicionament d’Andorra davant les negociacions amb la UE i Liberals hauria de ser-hi perquè representa una part important de l’electorat i una part de la sensibilitat de la societat. I en aquest sentit pot ser que hi hagi discrepàncies internes perquè hi hagi l’estratègia de mostrar-se enfront de Govern, contraris a tot el que faci però en temes tan importants com l’encaix a l’entorn crec que més que les discrepàncies polítiques s’ha de tenir una visió d’Andorra.

Encara veu possible que s’hi afegeixen perquè diuen que a aquest no, que a un de nou?

És un posicionament una mica estrany perquè l’actual no els agrada i s’afegirien a un de nou on les línies vermelles que marquen són les mateixes del pacte signat per les altres tres forces. Sembla ser que el que els molesta és que les línies haurien de ser vermell sang i el granat que hi ha ara no els acaba de convèncer però en el fons és el mateix. Jo crec que el que hi ha és una falta de voluntat clara d’anar cap a aquest acord amb la UE, llegeixo que estan per Europa però no volen renunciar ni a l’acord duaner ni a la lliure circulació de persones i ja estem d’acord que s’han de preservar però en cap cas he sentit que expliquin perquè és bo l’acord, perquè hi volen anar.

Diuen que no tenen informació suficient?

Crec que s’ha explicat allò bo que pot aportar i el que s’ha de tenir és el convenciment de si és una opció bona o no per anar a defensar i lluitar, i crec que ells per convenciment polític creuen que no és bo i per a ells està bé que Andorra continuï sent el que ha estat els darrers 30 anys, no agafen ni tenen l’alçada de mires de mirar què ha de ser Andorra en els propers 50 anys, volen que sigui com ha estat en els darrers 30 anys.

I això no és possible?

No, perquè la crisi econòmica ha demostrat que el model econòmic en què es basava Andorra fins ara és un model esgotat. Tancar-se, aïllar-se i desentendre’t del que és el teu entorn fins ara ens ha funcionat però ara ha de ser una aposta clara per un model d’homologació internacional, que ens situï al mateix nivell que la resta de països, que la comunitat internacional vegi Andorra com un país que vol fer-se un lloc dins de les seves possibilitats en l’economia mundial.

Com són les relacions del grup parlamentari i el Govern?

També hi ha el partit que és la tercera pota del mateix projecte i és des d’on s’articula tot. El Govern està tirant endavant les polítiques amb les que ens vam presentar i com que no pot ser d’una altra manera el grup el que fa és donar suport al Govern en les propostes que fa. Sí que és veritat, no ho negarem, que en certs aspectes hi ha matisacions que es poden fer des del grup parlamentari al Govern però és totalment normal aquesta relació, bàsicament també perquè el Govern té una feina executiva molt complexa en el dia a dia, i a vegades et pot fer perdre una mica una perspectiva més global i política que sí que es té des del grup parlamentari, però com podrà veure en les votacions el grup i el partit dóna suport al Govern.

Abans d’arribar al consens per votar es modifiquen o es tiren enrere propostes?

De diàleg n’hi ha i seria molt estrany que no hi hagués diàleg i confrontació d’opinions a l’hora de treballar qualsevol tema ja sigui un projecte de llei o un posicionament polític. El debat intern i plural no només és recomanable, és que és una obligació, malfia’t de qui no el tingui perquè pot indicar que aquell partit no té gaire salut democràtica.

tracking