Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Editorial

De confiança i eventuals

El comú d’Andorra la Vella ha hagut de pagar 90.000 euros per un comiat i un expedient incorrecte que corresponen a gestions de corporacions passades. Ara s’enfronta a tres demandes d’antics càrrecs de confiança que van ser acomiadats
Actualitzada 25/07/2016 a les 06:51
El capítol de personal a les administracions comunals és un autèntic desgavell. Fins a l’extrem que a Encamp no es coneix el nombre exacte de treballadors, ni quin tipus de relació contractual tenen. A Andor­ra la Vella no és aquest el problema, però també s’acumulen les irregularitats. Darrerament ha hagut de pagar 90.000 euros per un comiat i un expedient incorrecte i té tres causes judicials obertes relacionades amb el tema de personal. Tots els casos, ja sigui perquè es van produir abans o en són conseqüències, són responsabilitat de corporacions anteriors a l’actual. La judicialització d’aquests afers laborals ha posat sobre la taula la distorsió a què s’ha arribat als comuns, sobretot amb dues figures contractuals: els eventuals i els càrrecs de confiança. En el primers dels casos, ha estat la via d’entrada de treballadors sense convocar edicte que després s’han acabat quedant i que en molts casos tenien més a veure a correspondre favors polítics que a necessitats de les administracions. Res a veure, doncs, amb l’objectiu amb el qual es va crear aquesta opció. La conseqüència de l’abús és la d’estructures de personal sobredimensionades. El segon dels casos només afecta a hores d’ara el comú de la capital. I planteja un debat força curiós des del moment en què deu ser l’únic lloc del món on es qüestiona que els càrrecs de confiança no van lligats al responsable que se’ls hi ha atorgat. De manera que els afectats defensen que no tenen perquè deixar el lloc de treball quan canvien els responsables de la corporació després de guanyar les eleccions i si ho han de fer tenen dret a una indemnització. I la mateixa casuística en el cas que fossin cessats. Caldrà esperar a veure si hi ha particularitats on sustentin les demandes o que es considerin drets adquirits. En qualsevol cas i amb independència de quin sigui el resultat final, ha arribat el moment que els comuns comencin a endreçar el departament de personal. Perquè potser també s’estan produint greuges en sentit contrari. Tots els aspectes han d’estar completament protocol·litzats i ajustats a llei. Les estructures ben definides, les responsabilitats delegades i les funcions determinades. A partir d’aquí, resoldre les situacions particulars que presenten alguna irregularitat. I per acabar, desterrar praxis nocives a l’hora de fer noves contractacions.
  • #1 lluis
    (25/07/16 13:34)

    Fa anys que no es convoquen places per als comuns, només es pot entrar per enxufisme (eventual o càrrec de confiança). Aquesta es la política que tenim a Andorra. Es igual qui governi. Andorra que podria ser un país estíl nórdic, només es un pais bananero del sud d´Europa. Trist!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477