Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Editorial

Pacte controvertit

L’enfrontament de Liberals i SDP amb Govern sembla fer impossible el treball conjunt per anar a Europa, però la feina ha de continuar i s’ha d’avançar tenint en compte les aportacions de totes les parts que volen millorar la proposta
Actualitzada 15/07/2016 a les 06:41
Que Andorra es presentés davant les autoritats europees amb una única veu ha estat una intenció reiteradament expressada des dels àmbits polític, empresarial i social. El rebuig de Liberals a afegir-se a la proposta de pacte d’Estat per a la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea ha estat el primer element que impedia l’entesa. Ara ha arribat la sortida d’SDP que inicialment es va implicar en el treball conjunt del qual ara es desvincula. I no per discrepàncies amb la proposta europea perquè la raó essencial és la continuïtat de Jordi Cinca com a membre del gabinet. De fet, en el substrat de les argumentacions dels absents del pacte s’aprecien més components de posicionament polític respecte a la tasca del Govern en general, que no pas pels compromisos que pugui estar adquirint amb Europa, que encara no se n’han concretat. El pacte i la posició consensuada semblen gairebé impossibles perquè l’enfrontament que revelen les declaracions encreuades és cada vegada més evident. Però la negociació ha de continuar i l’executiu té la responsabilitat de liderar les negociacions amb els plantejaments que consideri millors per al futur del Principat. Aquest és l’encàrrec que ha rebut de la majoria dels votants que el van col·locar al capdavant de la gestió del país i en el qual s’ha de concentrar. El repte d’aconseguir que la Unió Europea tingui en compte les especificitats andorranes per no exigir l’aplicació de tota la legislació comunitària, com pel que fa a la lliure circulació de persones o al manteniment del contingut de l’acord duaner, depèn de la feina del Govern. La sensació que dóna tot el que envolta el pacte d’Estat per Europa és que s’està dedicant massa temps a criticar i rebutjar posicionaments que estaria acceptant l’executiu quan no s’han abordat encara aquests assumptes concrets. Del contingut exacte de les negociacions és cert que no es coneixen gaires detalls, però pel que explica el Govern aquesta fase encara no ha arribat. S’apropa, però. I per això s’inicia el treball amb els representants empresarials i sindicals que des d’ahir estan convidats a fer aportacions als assumptes que es portin a Brussel·les. Punts de vista que és molt interessant tenir en compte i que, com els polítics, com més nombrosos siguin més representativa serà la proposta que faci Andorra.
  • #1 Toni
    (15/07/16 07:18)

    Una majoria de votants no, tan sols un 38% dels votants els hi van donar suport. La majoria va venir de la llei electoral, i el 62% dels votants no els hi va donar suport i ara estan fora del pacte que d'Estat ja no te res.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477