L'hora dels millennials

Deixar fluir la vida

Susanna Ferran és fotògrafa

Susanna FerranFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Llançar-se a ser fotògraf autònom no és una decisió fàcil. I encara ho és menys fer exclusivament fotografia creativa. És a dir: ser artista. No és fàcil però hi ha qui s’hi atreveix, com la Susanna Ferran, ordinenca nascuda el 1982. Aquesta fotògrafa fa just deu anys que està en actiu, però la seva part més artístical’ha reivindicat sobretot durant els darrers quatre anys. Els sis previs es va dedicar a la fotografia corporativa i institucional. Hi va haver un moment, cap al 2012, que va decidir canviar de rumb i aparcar el negoci tal com l’havia tractat fins al moment per deixar-se endur per la creativitat. “Necessitava un respir”, recorda. “Hi ha un moment quan ja has tocat moltes tecles que necessites aturar-te”, explica. A partir d’aquí va iniciar un camí introspectiu.

L’actitud desimbolta que mostra a la imatge que acompanya aquest text no és l’única que explica el caràcter de Ferran. Segurament és el seu tarannà reflexiu el que ha marcat més la seva feina fins al dia d’avui. I és que, per exemple, explica que cada fotografia que fa “surt perquè és el moment oportú”.

Ella mateixa es defineix com un cul inquiet. “Sóc un coet. El que m’és més difícil és quedar-me a casa i no moure’m”, assegura. Potser per això ha treballat més enllà de les fronteres andorranes. Ha passat per Barcelona, Madrid, Bèlgica o Londres, entre estudis, feines i exposicions. I encara un altre indret, potser el més especial: el Nepal. En un viatge per l’Àsia va passar-hi i no va poder evitar tornar-hi al cap de poc temps. “Les casualitats de la vida van fer que exposés en una galeria d’art de Katmandú”, explica. També va fer una estada a la zona de Kailash, amb Muntanyencs per l’Himàlaia, i durant dues setmanes va fer tallers amb la canalla. “Allà em vaig adonar de com de complexa pot ser la vida”, explica. I d’ençà d’aquella experiència en un dels països més pobres del món que pensa que tothom hauria de tenir l’oportunitat de viatjar per conèixer-lo.

Tota aquesta activitat creativa arriba ara al seu final, amb traca inclosa. Ferran exposarà les setmanes vinents quatre col·leccions que conclouen els últims quatre anys de feina. La primera, titulada Life is flow, es podrà veure entre el 18 i el 31 d’octubre al Molí dels Fanals (la Massana). I el futur? Encara tota una incògnita en què potser la càmera ja no té un paper protagonista.

tracking