L'estiu al plat

Sopa d'ajoblanco

Meritxell Gonzàlez, cuinera del restaurant La Vita È Vegan, a Escaldes-Engordany, proposa una recepta popular al sud d'Espanya

Sopa d'ajoblancoP. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingredients (per a 8 persones):

40 g d’oli verge extra

800 g de beguda vegetal calenta (soja/civada/ametlla)

5 g d’all laminat

Sal i pebre blanc

200 g d’ametlles en pols

2l d’aigua calenta

20 g de julivert picat

Per decorar:

Ametlles, panses i/o raïm

Preparació:

L’ajoblanco és una sopa freda molt popular a la cuina d’Extremadura i d’Andalusia, especialment de Màlaga i Cadis. Per elaborar-la cal, primer de tot, sofregir en una olla amb oli l’all laminat i el julivert a foc molt lent i amb molt de compte que l’all no quedi daurat fosc. Quan ho tenim, ho barregem amb la beguda vegetal, l’oli i l’ametlla en pols i ho triturem tot. Després, a la mateixa olla, hi barrejarem el triturat que hem obtingut amb l’aigua calenta, la sal i el pebre. Cal fer-ho bullir només trenta segons i ho tornar-ho a triturar. A continuació ho colem, et voilà, ja tindrem la sopa a punt per servir-la.

A aquesta sopa freda s’hi pot afegir de manera opcional pa dur remullat amb aigua. Per fer-ho, s’incorpora a l’últim moment de l’elaboració i es mescla bé amb la resta de la preparació. De fet, el pa marca l’origen humil de la recepta. Va ser la necessitat d’aprofitar el pa del dia anterior una de les causants del seu naixement, tal com passa amb el gaspatxo, també molt popular al sud de la península Ibèrica.

Personalment jo hi afegeixo un rajolí de vermut blanc sec o bé de vinagre de poma. Em sembla que hi dóna un gust fantàstic.

Es pot servir en copa de vidre i decorar amb panses, ametlles crues o bé raïm per sobre. Aquesta fruita hi dóna un gust dolcet molt especial. A gaudir de la recepta!

tracking