espectacles

El cinema va atreure uns 209.000 espectadors durant l'any passat

La millor xifra d’assistència en anys, amb un increment de l’1 per cent

El cinema va atreure uns 209.000 espectadors durant l'any passatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aproximadament 209.000 espectadors van desfilar durant l’any passat per les sales de cinema de l’únic exhibidor que hi ha al país, a Illa Carlemany. Un increment de l’1 per cent respecte a fa dos anys, segons les dades aportades pel gerent, Jordi Torres. Unes xifres que fan repuntar l’assistència respecte dels anys anteriors i que permeten a Torres confiar que el 2017 encara tancarà amb un balanç més positiu: situa les expectatives en unes 215.000 localitats venudes.

A la bona ratxa, però, s’hi afegeix una notícia preocupant: l’increment en dos punts de l’IGI cultural: passarà del 2,5 per cent al 4,5, com un IGI normal. L’increment, que s’aplicarà el pròxim mes de juliol, de moment no repercutirà en el preu de les entrades. No enguany, però sí que el traslladaran al 2018, encara que no han decidit encara en quina mesura.

Per aconseguir la repuntada d’espectadors ajudaran iniciatives com la que es posarà en marxa els pròxims dies 8, 9 i 10, en què l’exhibidor s’afegeix a la Festa del Cinema, tres dies amb el preu de les entrades reduït a 2,9 euros. Una proposta que ja es va materialitzar l’any passat però que enguany arriba en col·laboració amb la Federació de Cines d’Espanya (FECE). Els interessats, però, hauran de registrar-se a la pàgina web fiestadelcine.com i aconseguir una acreditació que els permetrà gaudir del preu reduït tantes vegades com vulguin durant aquests tres dies. L’any passat les sales ja van acollir una iniciativa similar, a la primavera i la tardor, que va atreure uns 1.700 espectadors a la primera cita i el doble a la segona. Enguany, però, s’organitza sota el paraigua de la Festa del Cine impulsada fa uns anys a Espanya, gràcies a l’acord signat amb la FECE. Això, va destacar Torres, “ens permetrà participar d’aquesta proposta ja consolidada amb la marca que utilitzen ells i funciona tan bé”.

Borja de Benito, representant de la FECE que va presentar la proposta acompanyant Torres, va qualificar l’apujada de l’IGI de “càstig a la cultura”, ja que mesures similars solen implicar “la pèrdua d’espectadors a les sales de cinema”. El responsable de comunicació de la FECE va confiar “que facin marxa enrere i vegin l’error que suposaria prendre una decisió” com l’apujada de l’IGI cultural, ja que “nosaltres podem mostrar-los xifres que avalen la importància del cinema en la cultura i la bona rebuda d’accions com la Festa del Cine”. Aquesta iniciativa, va recordar, es va posar en marxa precisament en col·laboració amb el ministeri de Cultura espanyol i els agents implicats al cine el 2009 per buscar una solució a la pèrdua d’espectadors per l’apujada de l’IVA.

EL TERCER RECcrea, DE CURTS FETS PER JOVES, REP 22 TREBALLS

Vint-i-dos curtmetratges, que sumen la participació de 92 alumnes de tercer i quart de segona ensenyança dels tres sistemes educatius, participen en la tercera edició del concurs RECcrea, impulsat pel Servei de Política Lingüística i organitzat en col·laboració amb l’Associació Ull Nu.

Els premis es lliuraran el dijous 25 de maig, en un acte que se celebrarà al Fòrum de l’FNAC a les set de la tarda, en què es projectaran els tres millors curtmetratges, que també es podran veure, posteriorment per Andorra Televisió i es presentaran, fora de concurs, al Festival Ull Nu.

Els premiats rebran 700 euros en un val de compra de Pyrénées els primers classificats, 500 els segons i 300 els tercers.

El concurs, com és habitual, va tenir una fase prèvia, formativa.

tracking