Ester París

“Dylan va estar molt bé però eren altres temps, altres pressupostos”

Entrevista amb la cònsol menor i consellera de Cultura d'Encamp. El departament compta enguany amb un pressupost de 415.000 euros, més els 153.000 que reparteix en ajuts a les entitats

“Dylan va estar molt bé però eren altres temps, altres pressupostos”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ester París assumeix en aquest mandat les responsabilitats de Cultura, a banda de les de cònsol menor.

Amb quina filosofia va arribar al departament?

Amb la mateixa que mantenim des de l’anterior consolat, però volem donar un caràcter més notable a les activitats infantils perquè pensem que la cultura comença per la base. Per això també fem moltes coses des de les biblioteques, perquè pensem que és important facilitar la inter­relació entre la gent i la cultura com una de les bases de la riquesa de la gent de la parròquia.

I les entitats.

Sí, també a través de les subvencions a entitats, algunes ja implantades amb força a la parròquia, com l’agrupació sardanista La Grandalla, que enguany celebrarà el 30è aplec. O el Cor Rock d’Encamp. O la companyia Lapsus Teatre. En total enguany repartim 153.000 euros en ajuts.

Amb quin pressupost compta per fer activitats?

Uns 415.000 euros. Una quantitat bastant estable en els últims exercicis. De fet, ha pujat una mica, molt lleugerament, per una activitat nova que estem preparant.

Imaginem que amb aquestes xifres idees com el concert de Bob Dylan queden lluny.

Allò va ser una iniciativa que va estar molt bé. Vam portar un gran artista. Però eren altres temps, el pressupost era un altre. No hem reduït en la partida de cultura però ja al consolat anterior es va fer difícil fer inversions, cosa que intentem revertir, però concerts així no estan previstos.

Parlava d’una nova idea.

No està llesta, és una proposta per donar espai a un músic, un compositor de la parròquia i referenciat al patrimoni que tenim. Esglésies però també llocs com el Molí del Guillem, diferents punts del poble. Apostem per aquí.

Se li treu suc a tot el patrimoni que té Encamp?

Crec que està ben treballat. En pot donar més? En l’àmbit turístic, és clar, però tenim el llibre amb els itineraris culturals que es distribueix en tots els punts d’informació turística del país, i la senyalització; veig sovint gent parada en aquests llocs amb la guia a les mans. I hi haurà l’itinerari cultural del passeig de Mojácar, des de les Bons fins al centre, amb sortida cap a Sant Miquel i el Tremat. A banda, tenim Casa Cristo, que és molt visitat, sempre està ple i pugem en visites.

Hauran d’explicar el secret, en un context de caiguda de visites als museus.

Penso que el secret és la persona que guia la visita.

Aviat tindran el ministeri de Cultura instal·lat aquí davant. Com es podrà aprofitar?

És molt important, sobretot perquè el Rosaleda s’hagi pogut salvaguardar i fer-ne la reforma. Però aprofitar per a mi no seria la paraula, no s’hi ha d’anar a treure res. El que és important és que estigui ubicat en un lloc tan emblemàtic i se li doni vida.

Què pensa el comú sobre la iniciativa de fer una candidatura amb Sud Radio i Radio Andor­ra, que estan al seu territori, a la llista de patrimoni mundial de la Unesco?

Són dos edificis emblemàtics. Potser Radio Andorra té més repercussió perquè va estar més actiu, jo la recordo molt bé de petita, un lloc idíl·lic, amb la seva piscina. Nosaltres seguim treballant amb Govern perquè tingui un ús, quelcom actiu. I a Sud Radio està pendent la licitació del centre esportiu d’alt rendiment en alçada.

I la candidatura a la llista de la Unesco?

Tot està en converses. No hi ha res de definit. De moment al comú no ens ho han exposat. És quelcom que ha aparegut recentment i no en podríem dir res, no en tenim cap constància. De tot se’n pot parlar, evidentment.

tracking