música

Govern dedica 82.000 euros al cicle de concerts per revifar l'Auditori

Els andorrans Bluetonics i el pianista austríac David Six completen el cartell que encapçalen José Mercé i Sidonie

Govern dedica 82.000 euros al cicle de concerts per revifar l'AuditoriSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Una programació més transversal, donar suport a grups i artistes del país i arribar a nous públics que no coneixen l’espai”, així és com la ministra de Cultura, Olga Gelabert, va presentar l’eclèctic cartell de la Temporada a l’Auditori Nacional, a Ordino, un equipament infrautilitzat i mal conegut del públic del país, com va admetre Gelabert. El cicle va trencar ja l’any passat amb el Jazz Hivern, proposta amb forta personalitat, per encabir estils diversos; enguany es presenta més ambiciós: s’hi destinen 82.000 euros per aplegar rostres ben coneguts de la música, començant pel violinista Ara Malikian, que donarà el tret de sortida el proper dia 28.

Al costat del violinista libanès d’origen armeni però establert a Espanya, que arribarà en el marc de la gira The Incredible Tour of Violin, desfilaran Macaco (17 de febrer), Sidonie (4 de març), José Mercé (4 de maig), Jarabe de Palo (1 de juny) i l’andorrà David Micó (7 d’abril). A aquesta llista, avançada pel Diari dimecres passat, s’hi han d’afegir els noms dels també andorrans Bluetonics, que tocaran el 15 de juny, i aquell mateix mes, el dia 22, compareixerà el pianista austríac David Six. En aquest cas, el concert està organitzat en col·laboració amb el Fòrum Cultural d’Àustria, que portarà al Principat un músic que acabarà de passar pel Sónar barceloní. Una actuació en la qual estrenarà una peça estrictament composta per a l’ocasió i que, és clar, es titula Andorra. En el so del pianista –el nom menys conegut del gran públic dels inclosos a la temporada– conflueixen la música clàssica i el jazz contemporani.

Preus “populars”

El ministeri estrena un nou sistema de venda d’entrades per Internet, a través del web cultura.ad, on estaran disponibles les localitats per a tot el cicle, amb un preu de 20 euros per a la majoria de les actuacions, a excepció del concert de David Six, que té un preu de 15 euros, i els dels andorrans David Micó i Bluetonics, que en costaran 10. La directora de Promoció Cultural, Montse Planelles, va defensar els “preus populars” de les entrades i va insistir en “l’esforç” pressupostari del ministeri per tirar endavant el cicle, al qual es destinen els esmentats 82.000 euros –inclou els ca-txets dels artistes i la producció dels concerts–, quantitat superior als 58.000 de què van disposar l’any passat.

La temporada, dèiem, començarà amb Malikian, que recalarà al país en el marc de la gira The Incredible Tour of Violin, una nova proposta del músic que aplega espectacle i la didàctica de la música per la qual ha apostat sovint. El muntatge recorre un ampli ventall de sonoritats, de Sarasate i Bach a Chambao, Los Secretos o Radiohead.

Macaco, com la resta d’artistes del cartell, trepitjarà l’escenari de l’Auditori Nacional per primer cop presentant Comando Sierra Semilla, un espectacle de petit format per posar punt final a la gira Soy Semilla, presentació del setè àlbum del músic, Historias Tattooadas, que l’ha portat per diversos països iberoamericans.

Sidonie –que a Andorra havia actuat a la desapareguda Apolo AND– arribarà amb el disc El peor grupo del mundo sota el braç, un homenatge al pop rock i als músics que admiren, d’Elvis a Bunbury.

Mercé i els andorrans

En una temporada eclèctica, després de l’indie pop rock de la banda catalana, els programadors dediquen un espai a un dels cantaores flamencs més importants de l’actualitat i que ha aconseguit portar el cante jondo a un públic ampli, José Mercé, que inicia enguany la gira de presentació de Doy la cara.

Pau Donés, és a dir, Jarabe de Palo, serà l’encarregat de posar el punt final al cartell, amb els temes del disc (i llibre) amb què celebra el seu cinquantè aniversari, 50 Palos, l’onzè cd que publica.

David Micó i Bluetonics posaran l’accent andorrà, els segons amb col·laboració de Joan Pau Cumellas i Víctor Puertas. I per tancar, com dèiem, les improvisacions de l’austríac Six.

tracking