música

BlauONCAmut: fusió a l'Auditori

La banda catalana inicia el festival Narciso Yepes omplint el recinte ordinenc

BlauONCAmut: fusió a l'AuditoriFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Avui és un concert diferent, avui tots anem a l’hora, tots som ONCA i tots som Blaumut.” Era la promesa, feta en les hores prèvies al concert, de Gerard Claret, director artístic de l’ONCA, que anit seia amb els altres quinze músics de corda de l’orquestra nacional per acompanyar Blaumut. O, més aviat, per fusionar-se i formar un conjunt unificat amb què van explorar noves sonoritats en els temes dels dos discos que la banda catalana ha editat fins al moment: El turista i El primer arbre del bosc.

Amb la particular proposta de fusió de l’orquestra clàssica i la singular formació de pop-folk va arrencar, en un Auditori Nacional pràcticament ple, la 34a edició del que adopta l’extensa denominació de Festival Internacional Narciso Yepes Comú d’Ordino i Fundació Crèdit Andorrà. Un certamen on s’espera, entre d’altres, Bebe i, per cloure’l, Manel.

Poques dificultats, en realitat, devien trobar els professors de l’ONCA en acoblar-se als sons de Blaumut, tal com van exhibir sobre l’escenari ordinenc. No sols últimament estan molt avesats a les col·laboracions d’allò més diverses –recentment, amb Raphael, i abans amb formacions indie com Love of Lesbian–, també es dóna el cas que hi ha entreteixits lligams d’amistat previs amb gent de la banda catalana: Vassil Lambrinov, el violinista, i Oriol Aymat, violoncel i autor dels arranjaments –els de la banda i, especialment, els realitzats per al concert d’ahir–, són gent de formació i procedència clàssica. Cosa que ja es fa notar en el so habitual dels Blaumut, però que anit quedava fortament subratllada pel suport de les setze cordes afegides.

Blaumut compareixia a Ordino per quarta vegada davant el públic del país: va debutar el 2013 als Vespres d’estiu lauredians i des d’aleshores va passar per les festes majors d’Escaldes i Sant Julià. Propostes diferents a les d’anit, un concert amb un caràcter molt més intimista i que va oferir l’oportunitat de sentir molts més matisos. Cosa que va fer assegurar Lambrinov que sempre han estat ben rebuts, des de la sorpresa de la primera actuació, on no s’esperaven tal gentada, “però si m’he de quedar amb un concert, trio el d’avui”. Això, li va respondre Claret, “se lo dirás a todas”.

EL TRIO VA DE CORDA OCUPA L'ESCENARI ORIGINAL AL MATINAL DE DEMÀ

Jordi Albelda, Sílvia Garcia i Eva Santamargarita, el Trio Va de Corda, protagonitzarà demà la proposta andorrana (ONCA a banda) del festival. També la pinzellada més aviat breu a què ha quedat reduïda la música clàssica en una cita per on havien passat gent de l’altura de Barbara Hendricks, Jaume Aragall o el mateix padrí del festival.

Tornant a demà, el concert serà al migdia i a l’escenari original del festival, l’església parroquial. El trio –el violí d’Albelda i dues violes–, integrat per professors de l’Institut de Música de la capital i adscrit al format ONCA Bàsic, oferirà un programa, Cordes a la tardor, que recorrerà uns quants segles de música, des del barroc fins al segle passat, amb pe- ces de compositors com ara Johann Sebastian Bach, Leopold Mozart (pare de l’excels Wolfgang Amadeus), Leo-pold Dancla, Antonín Dvorák i Max Reger.

Amb els concerts d’aquest cap de setmana s’inicia un mes de música a Ordino per on passarà, divendres de la setmana vinent, la cantautora Bebe per presentar nou disc, Cambio de piel, després d’anys de silenci discogràfic. Un musical sobre Harry Potter (diumenge, 16) serà l’oferta infantil i Manel tancarà, divendres dia 21.

tracking